Mektić za Faktor: MUP HNK ne može vratiti konvoj izbjeglica, ovo je raspad ustavno-pravnog sistema

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaustavilo je konvoj izbjeglica koje su krenule ka Izbjegličkom centru u Salakovcu i to po nalogu Vlade HNK. Potvrdio je ovu informaciju za Faktor ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– To je raspad ustavno-pravnog sistema. Ja to nisam nikad vidio! Predsjedništvo BiH mora da vidi nešto hitno. Kako će HNK zabraniti da institucija BiH u svoj objekat dole smjesti izbjeglice? Ovo je pitanje funkcioniranja ustavnopravnog sistema, to je pitanje Predsjedništva BiH sada, da vide hoće li se poštovati ustavn-opravni sistem u ovoj državi ili neće. To je izvan mog resora. To nema veze sa bezbjednosti. To je klasična politika i nepoštivanje Ustava BiH i institucija BiH. Šta to sada znači, da imamo dole instituciju, a ne možemo je koristiti – kazao je Mektić.

Konvoj se, navodno, već vraća prema Ivan-sedlu, nakon što ga je policija HNK zaustavila u Donjem Selu kod Konjica. Vlada HNK je prethodno donijela odluku da se izbjeglice vrate u Sarajevo.

Iz Crvenog križa FBiH su nam rekli kako su uključeni u pitanje transporta izbjeglica.

-Naši ljudi su otišli jutros da organiziraju tehnički dio, da podignu šatore, a Crveni križ Grada Mostara je trebalo da kuha obroke svaki dan. Niko od naših nije u pratnji sa migrantima. Sa njima su iz UNHCR-a i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prvi put čujemo za probleme, nadamo se da nije istina – rekli su nam u Informativnoj službi Crvenog križa FBiH.

U MUP-u HNK-a koji je zapravio i zaustavio izbjeglice niko ne želi dati informaciju o onome što se dešava. Dežurni u Operativnom centru samo je kazao kako su migranti “svraćeni” u Konjic. Nije bilo moguće dobiti na telefon komesara Iliju Lasića kako bi pojasnio po čijem tačno nalogu je policija postupila jer je na “sastanku”. Odnosno, nije bio dostupan za potvrdu informacije da se radi o naredbi Vlade HNK. U policiji u Konjicu također nisu željeti govoriti o onome što se događa te su nas uputili na ured komesara i portparola koji je na godišnjem odmoru i nije upoznat sa slučajem.

Related posts