Mektić u Bihaću: Migranti će boraviti gdje mi kažemo, šatorsko naselje u Sarajevu ćemo rasformirati

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić razgovarao je danas u Bihaću sa predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona, lokalnih zajednica, Tužilaštva USK i Kantonalnog suda, kao i sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije IOM, o mjerama koje bi Vijeće ministara BiH i ostala državna tijela trebala poduzeti kada su u pitanju ilegalni migranti koji borave na teritoriji BiH, od čega njih 650 u USK.

Nakon što je Vijeće ministara jučer usvojilo Operativni plan hitnih mjera kojima bi se trebala rješavati cjelokupna problematika vezana za migrante, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da je došao u Unsko-sanski kanton kako bi razgovarao sa predstavnicima svih nivoa vlasti i organizacija koje su momentalno involvirane u ovaj problem.

Mektić: Svaka država problem prebacuje u tuđe dvorište, mi trebamo gledati interes BiH

“Problemi koje ovaj kanton ima sa migrantima posljedica su ilegalne migrantske krize, odnosno migranata koji ulaze u državu na njenoj istočnoj granici i žele da idu u Zapadnu Evropu, a uspostavili su nezakonitu rutu, između ostalog i ovdje preko Bihaća. Oni se u posljednje vrijeme mnogo koncentrišu u ovom dijelu i traže privremeni smještaj. Mi ne možemo dozvoliti da se nezakonite migracije odvijaju, osim da mi upravljamo tim migracijama i procesom”, rekao je Mektić.

On je istakao da je Vijeće ministara BiH donijelo dvije ključne mjere kako bi se adekvatno reagiralo, a radi se o zaštiti granice i pružanju adekvatnih uslova onim ljudima koji su već ušli u našu zemlju.

“Drastično povećanje zaštite granice u južnom i istočnom dijelu BiH kako bismo spriječili njihov ulazak u državu već od danas poduzimamo. To je ključno i jedino rješenje za krizu. Ja sam mislio da će sve države koja se nalazi na ovoj ruti sjesti i porazgovarati o ovom problemu, no izgleda da se svaka za sebe odlučila da rješava problem onako kako ona želi, a to je da očisti svoje, a problem prebaci u tuđe dvorište. Zbog toga dio cjelokupnog rješenja mora biti i Evropska unija jer je ovo prvenstveno njen, a ne naš problem. Mi trebamo gledati interes BiH, a on ne može biti da postanemo destinacija za ove ljude. Druga stvar je da onim ljudima koji su već ušli u BiH pružimo sve ono što je u skladu sa međunarodnim konvencijama i humanitarnim pravima“, kazao je Mektić.

U Sarajevu će uskoro biti rasformirano šatorsko naselje, sa institucijama RS-a nema saradnju

On je poručio da će u Sarajevu vrlo brzo biti rasformirano šatorsko naselje te da se neće dozvoliti ni da u USK migranti odlučuju na kojima će mjestima boraviti.

“To ne mogu biti ni parkovi, ni trgovi, ni ulice. To će morati biti objekti u kojima će predstavnici zajedničkih institucija i predstavnici USK odlučiti. Oni momentalno borave u Đačkom domu u Bihaću, a sljedećih nekoliko dana donijeti ćemo odluku da li će tu ostati ili biti premješteni u neki drugi objekat. Čuo sam i informacije da neki ne žele doći u Đački dom, već da borave u nekom napuštenom objektu u centru grada. Oni neće moći ostati u tom objektu i otići će tamo gdje mi to odlučimo, jer mi upravljamo ovim procesom. A na tom mjestu ćemo im obezbijediti sav nepotreban tretman i uslove za boravak”, rekao je Mektić.

Na novinarsko pitanje kakvu saradnju ima sa institucijama Republike Srpske po pitanju migranata, Mektić je kazao da “nema skoro nikakvu saradnju”, dok je na pitanje zašto BiH ne vraća državljane koji su ilegalno ušli u nju iz susjednih zemalja, istakao da je razlog za to jer su se skoro sve države praktično prestale pridržavati svih sporazuma koje su potpisale iz ovog domena.

“Sa Srbijom imamo kakvu-takvu saradnju, no sa Crnom Gorom ta je saradnja nikakva”, istakao je Mektić.

“Kompletan sistem u državi ne funkcioniše”

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nije previše optimističan.

“Mislim da se ministar Mektić neće naljutiti ako kažem da sam ja lično očekivao da će nama pomoć doći iz Ministarstva sigurnosti BiH, a sada vidim da ministar očekuje od nas pomoć. Čini se da kompletan sistem u državi uopće ne funkcioniše i ovo je zaista problem sa kojim treba da se nosi cijela država. Ono što je za Grad Bihać važno jeste da mi ni na koji način ne možemo utjecati na dolazak tih ljudi ovdje i da mi sa njihovim dolaskom imamo humanitarni, ali i sigurnosni problem. Humanitarni dio Bišćani rješavaju koliko su u mogućnosti, ali neko treba rješavati i sigurnosni dio“, istakao je Fazlić.

Premijer USK Husein Rošić rekao je da ovaj kanton, ali ni lokalne zajednice nisu imale puno prostora da rješavaju ovaj problem.

“Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova njih je ovdje oko 650, odnosno skoro polovina od ukupno evidentiranih u BiH. Samo tokom jučerašnjeg dana, oko 40 ih je stiglo u Bihać iz Kladuše i vjerovatno im je dojavljeno da su tu uslovi nešto bolji. Ono što smo mi danas zaključili jeste da se Dom penzionera u kojem trenutno boravi 90 osoba mora zatvoriti. Mi ne želimo izbjegavati činjenicu da oni žele ovdje dolaziti zbog blizine granice, ali smo zaključili da se oni moraju iseliti iz urbanih centara. Moje lično mišljenje je da to ne može biti ni Đački dom. Tražit ćemo neko mjesto na relaciji Bihać-Velika Kladuša kako bismo imali bolju kontrolu nad njima”, kazao je Rošić.

Prema njegovim riječima, registrirana su i pojedina oboljenja, ali ona srećom još nisu alarmantna.

“Neki čak leže u našim domovima zdravlja, iako rijetki od njih imaju bilo kakav identifikacijski dokument. Mi smo u budžetu iznijeli neka sredstva da finansiramo zdravstvenu njegu tih ljudi, ali svakako očekujemo da do kraja sedmice regulišemo pitanje Đačkog doma. Građani se više ne osjećaju sigurno, jer zaista ima elemenata kriminaliteta koji se mora staviti pod kontrolu. Želim se zahvaliti pripadnicima MUP-a koji 24 sata bdiju nad Bihaćem i Velikom Kladušom”, kazao je Rošić.

klix.ba

Related posts