Mektić nastavlja "zabavljati narod": Ne možemo migrante iz Bihaća protjerati na Mars

Najavljeni protesti u Sarajevu zbog migranata imaju političku pozadinu i iza njih se krije težak politički sukob između načelnika opština u Unsko-sanskom kantonu.

Ovo za Srpskainfo tvrdi ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, komentarišući odluku Gradskog vijeća Bihaća da 26. jula održe proteste u Sarajevu zbog migrantske krize u tom gradu.

Mektić kaže da su se načelnici opština politički podijelili još ranije, a da su migranti samo dolili ulje na vatru.

– Bio sam par puta kod njih; to je neviđeni sukob. Načelnici moraju biti svjesni da imaju te ljude tamo i da moramo tražiti neko rješenje. Gdje da ih ja vozim? To je katastrofa koliko se oni svađaju između sebe, da sam se neprijatno osjećao šta jedni drugima govore. Gradonačelnik Bihaća samo govori “hoću da se izmjeste izvan Bihaća”, a koju god lokaciju pokušamo da nađemo, oni ne mogu da se dogovore. Ponudili smo i Petrovac, a onda su načelnik opštine i opštinsko vijeće donijeli odluku da ne može. Do sada je bilo pet lokacija u igri, ali oni se ne mogu dogovoriti ni o jednoj. BiH nema svoju imovinu da može da raspolaže sa njom za smještaj migranata – kaže Mektić.

On smatra potpuno neopravdanim najavljene proteste u Sarajevu, poručujući načelnicima i gradonačelnicima u Unsko-sanskom kantonu da „protestuju sami među sobom“.

– Neka onda sjednu i dogovore se. Neću uopšte da razgovaram sa njima na takav način u Sarajevu. Išao sam kod njih, tražio rješenje, ali oni ne mogu da se dogovore. Pa, ne možemo migrante protjerati na Mars – poručio je Mektić.

(Vijesti.ba)

Related posts