Mektić: Dodika zanimaju samo fotelje u Sarajevu, pristat će on i na MAP

Ministar sigurnosti i visoki funkcioner SDS-a Dragan Mektić ne očekuje da će do kraja mjeseca biti formirano Vijeće ministara BiH.

Ministar sigurnosti i visoki funkcioner SDS-a Dragan Mektić ne očekuje da će do kraja mjeseca biti formirano Vijeće ministara BiH. Gostujući u emisiji Puls BN TV, Mektić je citirao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji je, tvrdi, izjavio da njih ne interesuje programska koalicija, već fotelje.

– Vladajuća koalicija u BiH obeća – bit će Vijeće minsitara do nove godine, pa za još mjesec, pa još mjeseca dana.. .sada i nova obećanja, ali slabo da će uskoro išta biti od tih obećanja – ocjenjuje Mektić.

On smatra da članovi Predsjedništva BiH imaju potpuno tri različita pravca i to je, kako kaže, kočnica.

-Milorad Dodik kaže  – “nas ne interesuje nikakva programska koalicija. nas interesuju naše fotelje, naša mjesta u Sarajevu”. Ali tako ne ide, mora se napraviti saglasnost i dogovor oko ključnih strateških pitanja – izjavio je Mektić.

Mektić pojašnjava da je nedavno Dodik odnio u Brisel ne svoje odgovore, već rad Vijeća ministara u protekle dvije godine.

– Dodik uopšte nije učestvovao u kreiranju tih pitanja. Ono što naročito zabrinjava što Dodik nema konzistentnu politiku što se tiče približavanja Evropskoj uniji, već da je to politika od danas do sutra. Juče hoće u NATO, danas neće i šta će biti sljedeće. Od njega me ne iznenađuje ništa. Čak sam uvjeren da će pristati na MAP – tvrdi Mektić.

O eventualnoj koaliciji SDS-a i SNSD-a na nivou BiH ,  je jasan:

-Kako ćemo mi s njima biti u koaliciji i u vlasti, kada mi kažemo da su oni kriminalizovali, da su privatizovali RS, da RS funkcioniše na bazi kriminala i korupcije. Kada mi kažemo da oni otjeraše sav mladi narod iz ove države, kako ćemo sada mi sjesti s njima i reći – “hajde da budemo zajedno vlast”. Ili mi to amnestiramo, ili smo mi lagali, ili smo i mi postali kao oni.

Izvor: faktor.ba

 

Related posts