Mehmedović: Mi bismo zbog Dodika i sličnih svaki dan trebali vanredno zasjedati

Zakazivanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je, prema mišljenju zastupnika SDA Šemsudina Mehmedovića, zapravo skretanje pažnje sa stvarnih problema sa kojima se suočava BiH i njeni građani.

– Mislim da imamo mnogo više problema koji su evidentirani u izvještaju Evropske komisije, kada je u pitanju napredak BiH i da smo trebali mnogo više tema diskutirati u Parlamentu, prije nego jedan medijski napis, ili izjavu političara, ma o kome se radilo. Što se tiče suštine izjave Bakira Izetbegovića, smatram da mi imamo jedan strašan debalans vojnih efektiva, u skladu sa Bečkim sporazumom o regionalnoj stabilnosti. Pod tim mislim na vojne efektive BiH u odnosu na Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. Stoga bi naša namjenska industrija trebala da radi 24 sata neprestano da bismo uopće dostigli balans prema susjednima, kojeg smo preuzeli prema Bečkom sporazumu. Zato me čudi da u ovo predizborno predvečerje SNSD predlaže takvu vanrednu sjednicu o temi izjava Bakira Izetbegovića o razvoju namjenske industrije. Mislim da je to bespotrebno gubljenje vremena – kazao je Mehmedović.

Ono što je najčudnije je da je jedna izjava o razvoju namjenske industrije, kao jedne od najvažnijih privrednih grana u BiH, koja ostvaruje značajne izvozne rezultate, u interpretaciji SNSD-ovaca pretvorena u ratnohuškačku izjavu.

– Mi bismo svaki dan trebali imati vanrednu sjednicu kada su u pitanju ratnohuškačke izjave, ali i djela lidera iz RS-a Milorada Dodika. On naoružava paravojne formacije, policiju, potiče i naoružava razna udruženja, kao što su lovačka i slično. Ako je nešto opasno po građane BiH, onda je to njegovo djelovanje. Ovo je bila jedna izjava o razvoju namjenske industrije BiH, koja podrazumijeva čitavu BiH, a ne samo jedan njen dio. Ako se na taj način ogoli istina do kraja, pokazuje se da su ovi što su zatražili vanrednu sjednicu zapravo politički sateliti naših susjeda, koji ne žele da uspostavimo balans u naoružanju i vojnim efektivama u zemljama regiona, nego žele da BiH bude ponovo nečije sredstvo za potkusurivanje, ali to neće moći – istakao je Mehmedović.

U svemu je zanimljiv stav predsjedavajućeg Doma Mladena Bosića, koji je uslišio stav SNSD-a i zakazao vanrednu sjednicu.

– Što se tiče Mladena Bosića, on je bio obavezan u formalnom smislu da zakaže tu sjednicu, na zahtjev nekolicine zastupnika, kako je to definisano Poslovnikom. Naravno, to je uradio i iz političkih razloga, s obzirom na to da je njihovo političko nadmetanje u RS-u tako da, ako bi on odbio da zakaže jednu takvu sjednicu, bilo bi da podržava, kako oni to kažu, bošnjačke lidere iz FBiH – dodao je Mehmedović.

Ipak, on smatra kako je samo održavanje sjednice i pored njenog zakazivanja upitno.

– Mislim da na sjednici neće biti kvoruma. Većina kolega koji imaju jedan pozitivan odnos prema BiH smatraju da je to gubljenje vremena i da će vjerovatno odsustvovati sa sjednice – napomenuo je Mehmedović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Šefik Džaferović je zahtjev SNSD-a nazvao najprizemnijim politikanstvom.

– Izetbegović je davao normalne izjave koje treba da daje ozbiljan i odgovoran političar. Inicijativa Kluba zastupnika SNSD-a za sazivanje hitne sjednice predstavlja najobičniju politizaciju i pokušaj zloupotrebe Zastupničkog doma i kao član Kolegija ne slažem se s održavanjem te sjednice – kazao je Džaferović.

Napomenuo je i kako bi, ako bi se na isti način tretirale izjave Milorada Dodika, Zastupnički dom svaki dan imao vanrednu sjednicu.

Izvor: Faktor

Related posts