Među migrantima u USK veliki broj narkomana (VIDEO)

Sve je veći broj migranata koji dolaze na područje Unsko-sanskog kantona, zbog čega je potrebno da nadležne institucije hitno reaguju kako ne bi došlo do humanitarne i bezbjednosne eskalacije ovog problema, fraze su koje čujemo zadnjih dana od predstavnika kako lokalne, tako i kantonalne vlasti u nadi da će država, napokon, poduzeti nešto povodom ovog problema u Krajini.

U Bihaću je nedavno boravio ministar signurnosti BiH Dragan Mektić koji je održao sastanak s premijerom Vlade USK Huseinom Rošićem, gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem i predstavnicima Crvenog križa. Nakon održanog sastanka, upriličena je zajednička konferencija za medije s koje je poslana jasna poruka: “Sve je pod kontrolom i nećemo dozvoliti da situacija eskalira”.

Međutim, da li je sve pod kontrolom? Prvi koji je na konferenciji izrazio vidno nezadovoljstvo, opravdano, je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Naime, gradonačelnik Fazlić je kazao da je očekivao da će pomoć doći od Ministarstva sigurnosti BiH, a sada vidi da ministarstvo očekuje pomoć od lokalne zajednice.

Sastanak o problemu ilegalnih migranata u USK-a

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća zajedno sa Huseinom Rošićem, premijerom USK-a, predstavnicima Općine Velika Kladuša, Tužilaštva USK-a i Kantonalnog suda USK-a , te organizacije za migracije IOM , održao je radni sastanak sa Draganom Mektićem, ministrom sigurnosti BiH. Na sastanku se razgovaralo o mjerama koje bi Vijeće ministara BiH i ostala državna tijela trebala poduzeti kada su u pitanju ilegalni migranti koji borave na teritoriji BiH, od čega njih 650 u USK-a.Kako je istaknuto na sastanku Granična policija BiH pojačati će nadzor državne granice sa Crnom Gorom i Srbijom s ciljem sprečavanaj ulaska u BiH, a migranti koji borave u Bihaću i Velikoj Kladuši morati će biti smješteni u prihvatne centre koje odrede nadležne državne institucije.Više u izjavama Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, Huseina Rošića, premijera USK-a i Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH

Gepostet von GRAD BIHAĆ am Mittwoch, 16. Mai 2018

– Mislim da se ministar Mektić neće naljutiti ako kažem da sam ja lično očekivao da će nama pomoć doći iz Ministarstva sigurnosti BiH, a sada vidim da ministar očekuje od nas pomoć. Čini se da kompletan sistem u državi uopće ne funkcioniše i ovo je zaista problem sa kojim treba da se nosi cijela država, kazao je Fazlić.

S druge strane primjer Rošić je kazao da se migranti moraju iseliti iz urbanih centara jer se građani, kako Bihaća, tako i Velike Kladuše više ne osjećaju sigurno, te da se situacija mora staviti pod kontrolu.

– Mi ne želimo izbjegavati činjenicu da oni žele ovdje dolaziti zbog blizine granice, ali smo zaključili da se oni moraju iseliti iz urbanih centara. Moje lično mišljenje je da to ne može biti ni Đački dom. Tražit ćemo neko mjesto na relaciji Bihać-Velika Kladuša kako bismo imali bolju kontrolu nad njima. Neki čak leže u našim domovima zdravlja, iako rijetki od njih imaju bilo kakav identifikacijski dokument. Građani se više ne osjećaju sigurno, jer zaista ima elemenata kriminaliteta koji se mora staviti pod kontrolu. Očekujemo da do kraja sedmice regulišemo pitanje Đačkog doma, kazao je premijer Rošić.

Migranti koji su boravili na urbanom području općine Velike Kladuša su iseljeni, te se sada nalaze u mjestu Trnovi, općina Velika Kladuša. Međutim, migranti u gradu Bihaću i dalje su u Đačkom domu, a nedavno smo bili svjedoci fizičkog obračuna koji je kulminirao upotrebom hladnog oružja.

Šest osoba je privedeno, dok je jedna osoba smještena u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Informacija koja je manje poznata građanima Bihaća je ta da je samo nekoliko sati prije fizičkog obračuna u Đačkom domu, došlo do fizičkog obračuna među migrantima u samom centru grada Bihaća.

Migranti se slobodno kreću po Bihaću. Svakodnevno ih vidimo u centru grada, te po ugostiteljskim objektima, koristeći priliku da se “prikače” na internet kako bi komunicirali putem društvenih mreža, skype i sličnih aplikacija. S kim komuniciraju? To niko ne zna, osim njih…

Pored straha po vlastitu sigurnost od napada, ko zna kakvih osoba – migranata (op.a. nemaju lične dokumente), stanovništvo Krajine posljednjih dana brine informacija o pojavi zarazne bolesti – šuge.

Naime, prema podacima Doma zdravlja Bihać registrirano je jedanaestero oboljelih od šuge. Nezvanično, prema podacima Crvenog križa, čak trideset osoba je oboljelo od šuge. Medicinski tim Doma zdravlja Bihać svakodnevno vodi brigu o zdravlju migranata obavljajući preventivne ljekarske preglede.

– Šta ako ih dođu hiljade? Mi se s tim nećemo moći nositi. Gradska uprava nema snage, a Kanton po onoj narodnoj “selo gori, a baba se češlja”, njih ništa ne zanima. Mnogo je opasnosti, sigurnosnih, zdravstvenih. Bihać je turistički grad, kazao je gradonačelnik Fazlić aludirajući na nesposobnost Vlade USK.

Nedavno je u emisiji Senada Hadžifejzovića gostovao direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić koji je kazao da je među migrantima veliki broj narkomana:

Agonija s migrantima na području grada Bihać i općine Velika Kladuša traje skoro šest mjeseci. Migranti su skolni krivičnim djelima, a u zadnjih nekoliko dana pojavila se i zarazna bolest – šuga.

Premijer Rošić je na konferenciji za medije kazao da će se problem migranata na urbanom području grada Bihaća, odnosno u Đačkom domu, riješiti do kraja sedmice. Danas je ponedjeljak, problem je i dalje pristuan.

Hoće li premijer Rošić na čelu s ministrom policije Anelom Ramićem napokon poduzeti korake koje je obećao ili će se obistiniti riječi gradonačelnik Bihaća – “selo gori, a baba se češlja”, aludirajući na nesposobonost Vlade USK da se uhvati u koštac s problemima, ostaje nam da vidimo u narednih nekoliko dana.

/cazin.net

Related posts