USK: Nakon korupcijske afere u svim vozilima će biti kamere

Na ovaj način biće onemogućene malverzacije, a značajno je što ćemo tako uštedjeti velika finansijska sredstva, jer će broj članova komisija za polaganje biti značajno smanjen. Samo za rad tih komisija uštedjećemo oko 100.000 maraka godišnje, što znači da će nam se uloženo vrlo brzo vratiti, rekao je Ramić

Vozački ispiti na području Unsko-sanskog kantona uskoro će se polagati elektronskim putem, čime će se izbjeći nezakonitosti i malverzacije koji su bili učestali u ovom procesu u proteklom periodu.

Prema riječima Muhameda Ramića, ministra obrazovanja u Vladi USK, nabavljeni su neophodna oprema i informatički sistem, čija je vrijednost 150.000 maraka i oni će uskoro biti stavljeni u funkciju.

“U svih osam općina biće ustanovljeni centri za polaganje i njihov rad će se moći nadgledati s jednog mjesta. Na ovaj način biće onemogućene malverzacije, a značajno je što ćemo tako uštedjeti velika finansijska sredstva, jer će broj članova komisija za polaganje biti značajno smanjen. Samo za rad tih komisija uštedjećemo oko 100.000 maraka godišnje, što znači da će nam se uloženo vrlo brzo vratiti”, rekao je Ramić.

On je istakao kako će se, sem mogućnosti kontrole polaganja testova, moći pratiti i polaganje vožnje, jer će vozila auto-škola biti opremljena video-kamerama. Ramić je istakao kako se informatizaciji pomenutog procesa na području ovog kantona pristupilo nakon što je otkrivena velika korupcijska afera prilikom polaganja ispita, u koju su bili uključeni instruktori i članovi komisija u nekoliko ovdašnjih gradova i općina.

nezavisne.com

Related posts