Matvijenko neće govoriti u Parlamentu FBiH, obratit će se samo Parlamentu BiH i NSRS-u

Predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko danas i sutra obratit će se delegatima i zastupnicima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i Narodnoj skupštini RS. Kako stvari stoje, Matvijenko je očito izbjegla da se obrati parlamentarcima u Parlamentu FBiH.

Na današnjoj 38. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH državnim delegatima obratit će se predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko. Riječ je o političarki bliskoj Vladimiru Putinu koja slovi za najmoćniju ženu Rusije.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske ranije je saopćeno kako je Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske jednoglasno utvrdio da će Svečana sjednica NSRS biti održana u utorak, 24. aprila 2018. godine od 13:50 sati kada će se zastupnicima i gostima obratiti predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije.

Javnosti još uvijek nije poznato zbog čega se Matvijenko neće obratiti zastupnicima i delegatima u Parlamentu Federacije BiH. Naime, na zvaničnim web stranicama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH nisu najavljene nikakve aktivnosti vezane za posjetu ruske funkcionerke.

Poznavajući prilike u Federaciji BiH, nije isključeno ni da je Matvijenko imala želju da se obrati federalnim parlamentarcima, ali da vlasti jednostavno nisu uspjele zakazati sjednicu Parlamenta FBiH usljed žestoke političke krize u kojoj se nalazi zakonodavna vlast.

Ukoliko je Matvijenko izbjegla da se obrati parlamentarcima u Parlamentu FBiH, s pravom se postavlja pitanje zbog čega je za političarku blisku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu važno da se obrati predstavnicima zakonodavne vlasti RS-a, ali ne i predstavnicima zakonodavne vlasti Federacije BiH.

Valentina Matvijenko se na funkciji predsjednice Vijeća Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije nalazi od septembra 2011. godine. Prije ove funkcije Matvijenko je obavljala dužnost guvernerke Sankt Peterburga, a vršila je i funkciju zamjenice predsjednika Vlade Ruske Federacije. Stalna je članica Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Mediji navode kako se ona smatra trećom ličnosti u državi, odmah nakon predsjednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva.

Related posts