Marčeta: Krajnje je vrijeme da se u F BiH formira srpski kanton sa općinama Bosanski Petrovac,Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo

Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Mile Marčeta tokom svoje posjete poručio je kako je došlo krajnje vrijeme za “pokretanje inicijative o formiranju zajednice srpskih općina ili srpskog kantona u FBiH”,

On je u intervjuu za Srnu pozvao sve nositelje najviših dužnosti u Republici Srpskoj i Srbiji, kao i predstavnike međunarodne zajednice da pokrenu ovu inicijativu.

“Srbima u federalnim općinama Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac godinama se uskraćuju osnovna ljudska prava i krajnje je vrijeme za pokretanje inicijative za formiranje ovakve zajednice. Predstavnici srpskog naroda godinama ukazuju na probleme i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava u ovim općinama”, istaknuo je Marčeta.

On je dodao i kako bez pokretanja ove inicijative u dogledno vrijeme prijeti nestanak srpskog stanovništva s tih prostora. Podsjetio je kako je i iz popisa stanovništva vidljivo da Srba skoro da i nema u FBiH.

“Infrastruktura u srpskim povratničkim općinama je uništena, gospodarskih subjekata nema, srpskoj djeci uskraćeno je pravo na nacionalnu grupu predmeta, a kantonalne i institucije FBiH uopće ne pomažu, niti žele da riješe probleme. To je surova stvarnost zbog čega će Srbi napustiti vjekovna ognjišta”, kazao je Marčeta.

Podsjetio da su Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo i Bosanski Petrovac bile slobodarske općine u kojima su poštivana prava svih, za razliku od današnjeg vremena.

“Drvar je bio jedan od tri slobodna grada 1941. godine na prostoru tadašnje Jugoslavije. Sada na području ove općine, ali i ostalih srpskih povratničkih općina nema slobode i prava za srpski narod”, naglasio je Marčeta te ponovio da je za navedene općine značajno što im Srbija finansijski pomaže.

Related posts