Mandićev skupi (re)dizajn: Ponovno štampanje elektronskih kartica koštaće milion i po maraka?!

Nakon blamaže sa novim elektronskim zdravstvenim karticama, čiju je podjelu građanima Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) morao naprasno obustaviti zbog “tehničke greške”, to jest pogrešno odštampanog grba Kantona, postavlja se pitanje hoće li iko snositi odgovornost za ovaj propust?

Povodom ovog problema kontaktirali smo i direktora ZZO KS Samira Turkovića koji je u izjavi za Faktor ponovio da se potkrala tehnička greška i da će kartice biti povučene, ali da osiguranici neće snositi nikakav dodatni trošak.

– Zavod je u pregovorima sa dobavljačem kartica i način na koji će ovo biti riješeno, bit će poznat najkasnije u ponedjeljak – rekao nam je Turković.

Pilot projekat štampanja elektronskih zdravstvenih kartica u Kantonu Sarajevo započeo je još 2013. godine, kada je građanima podijeljeno prvih 20.000 kartica. Prve kartice dobili su većinom invalidi i penzioneri, a za provedbu pilot projekta Zavod zdravstvenog osiguranja izdvojio je 100.000 KM. Time dolazimo do računice da jedna elektronska kartica košta 5 KM zajedno sa pratećom opremom.

U okviru tog budžeta bili su navodno uračunati i printeri i čitači kartica koje, nažalost, većina domova zdravlja i ambulanti u KS do danas nije dobila. Tako su i oni građani koji su još prije tri godine dobili elektronske kartice i dalje kod ljekara odlazili sa svojim starim, papirnatim zdravstvenim knjižicama.

Prve odštampane elektronske zdravstvene kartice iz 2013. godine imale su potpuno drugačiji izgled od ovih sadašnjih. U gornjem desnom uglu kartice, umjesto grba Kantona Sarajevo, stajao je logo Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Iste kartice, odštampane sa logom kantonalnih zavoda u gornjem desnom uglu, podijelio je krajem 2014. godine tadašnji federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović prvim korisnicima u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

Međutim, bez obzira na činjenicu što je za štampanje kartica do tada već bilo utrošeno nekoliko stotina hiljada maraka, federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću, koji je na toj funkciji naslijedio Mesihovića, iz nekog razloga nije se svidio dizajn elektronskih zdravstvenih iskaznica. I zato ga je odlučio promijeniti – i to, kako tvrde iz ZZO Kantona Sarajevo, bez ikakve prethodne konsultacije sa ljudima koji su do tada radili na ovom projektu.

Osim vizuelnog izgleda, ministar Mandić izmijenio je i digitalni sistem očitavanja podataka korisnika. U praksi je to značilo i ponovno štampanje prethodno izdatih 20.000 kartica, to jest dodatnih 100.000 KM troškova samo na području Kantona Sarajevo.

Svoju odluku o promjeni dizajna kartica ministar Mandić nikada nije obrazložio, a na naše pozive danas nije odgovarao. Namjeravali smo ga pitati ne samo ko je odgovoran za najnoviji propust prilikom štampanja elektronskih zdravstvenih kartica, nego i koliko će povlačenje odštampanih kartica i njihovo ponovno štampanje koštati budžet Kantona Sarajevo, ali i Svjetske banke koja također finansira cijeli ovaj projekat.

S obzirom da od resornog ministra nismo uspjeli dobiti odgovore, upotrijebili smo prostu računicu: ako je za štampanje prvih 20.000 kartica utrošeno 100.000 KM, to znači da će povlačenje ukupno 300.000 kartica sa greškom na grbu i njihovo ponovno štampanje koštati milion i po maraka!

Činjenica je da će za ovako veliki propust neko morati da odgovara. A pri tome bi se i svi trebali zapitati zbog čega se cijeli proces informatizacije zdravstvenog sistema u Federaciji BiH već godinama vodi traljavo, površno, netransparentno i sa stalnim prolongiranjem zadatih rokova.

faktor.ba

Related posts