Bosanska Krupa: 11.april – Dan „Faraona“ i Dan specijalnih jedinica 511.slavne bbr

U utorak, 11. aprila obilježava se 24. godišnjica osnivanja IDČ „Faraoni“ i Dan specijalnih jedinica 511. slavne bbr.

Obilježavanje će započeti polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi u 10,00 sati. Potom će se obići spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, šehitluci u Pištalinama i Jezerskom, te Spomen-soba 511. slavne bbr. U poslijepodnevnim satima na jezeru Pecka predviđen je zajednički ručak i druženje pripadnika svih proslavljenih jedinica.

Podsjećamo, 11. aprila 1993. godine naredbom komandanta 511. slavne bbr. formirana je Izviđačko-diverzantska četa koja je dobila ime „Faraoni“. Inače, ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11. aprila 1992. godine.

IDČ „Faraoni“ su prošli sva ratišta u zoni odgovornosti 5. Korpusa a na ratnom putu ove čete, kroz koju je prošlo više od 200 boraca i starješina, poginula su njena 34 pripadnika, 62 su teže ranjena, a gotovo svi su lakše ranjavani. Osmorica „Faraona“ nosioci su najvišeg ratnog priznanja značke „Zlatni ljiljan“, a dvojica priznanja „Srebrni štit“.

U utorak, 11.aprila uz IDČ „Faraoni“, Dan specijalnih jedinica obilježiće i pripadnici IDV“ Parage“ 1. Bosansko-krupskog bataljona, IDV “Demoni” 2. otočkog bataljona IDV “Gromovi” 3.bataljona 511.slavne brdske brigade.

(Radio BK/Senada Avdagić)

Related posts