Automatska skica

Nakon posjete Kini, predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) je poručio da Evropa treba postati svjetska sila koja se ne oslanja na SAD i voditi svoju politiku. Nakon njegovog obraćanja stigao je odgovor američkog republikanskog senatora Marka Rubija.

Francuski predsjednik je poručio da je Evropa ne bi smjela da zaoštrava sukob u vezi s Tajvanom, već da vodi svoju politiku nezavisno od SAD i Kine.

“Američki ritam ili kinesko pretjerivanje”

– Najgore bi bilo da mi Evropljani moramo biti sljedbenici u tom pitanju i prilagodimo se američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju – poručio je Makron za Politiko.

Nakon njegove izjave oglasio se jedan od utjecajnijih američkih političara, republikanski senator iz Floride Marko Rubio. On je poručio da, ukoliko Makron govori u ime cijele Evrope, SAD bi mogle ostaviti Evropu da se sama bavi Ukrajinom kako bi se Amerika fokusirala na pitanje Tajvana te da bi SAD “uštedili puno novca”.

“Makron glumi supersilu”

– Uz činjenicu da Makron glumi super silu i šalje trupe na sjever Afrike da se bore protiv terorista, ali ne može ih čak ni poslati tamo. Mi ih moramo dostaviti tamo i vratiti ih nazad – rekao je Rubio.

Naglasio je da se cijela Evropa, posebno Francuska već 70 oslanja na SAD kad je u pitanju odbrana.

– Dobar je trenutak da pitamo da li je Makron govorio u ime cijele Evrope jer je Kina jako oduševljena njegovim riječima – rekao je.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts