Majke ispred zgrade Vlade RS-a okačile dječiji veš i pozvale Cvijanović na sastanak

Ako Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske ne pristane na sastanak sa majkama nezadovoljnim Zakonom o dječijoj zaštiti RS-a majke će 8. februara predati zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona Ustavnom sudu RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zahtjev radi pet pravnika ozbiljno i više nema potrebe za pregovorim. Pravni lijek nadam se da će učiniti svoje i reći da je jedan dio majki diskriminisan i da nije ustavno, po zakonu i u skladu sa međunarodnim ljudskim pravima”, kazao je Draško Stanivuković, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka, koji podržava nezadovoljne majke.

Nekoliko destina nezaposlenih majki sa djecom, članovi njihovih porodica i prijatelji i drugi građani okupili su se danas kod zgrade Vlade RS-a gdje su peformansom, u kojem su na konopcu su izvješali dječiju odjeću, pokušali da ukažu na mjesečne troškove i položaj majki koje su bez posla.

Na ovaj način osmi put su zatražili sastanak sa Željkom Cvijanović.

Prema Zakonu o dječijoj zaštiti RS-a, majke koje su nezaposlene šest mjeseci, imaju pravo na materinski dodatak od 405 KM za prvo i drugo dijete godinu dana nakon porođaja, te 18 mjeseci za treće i četvrto dijete.

Majkama, koje se protive ovakvom zakonskom rješenju, sporan je početak primjene, jer je predviđeno da naknadu dobijaju majke koje su rodile nakon 1. decembra. One traže da pravo na dodatak imaju sve majke čija djeca do ovog datuma nisu napunila godinu ili godinu i po starosti.

Anja Kostić, majka šestomjesečne bebe istakla je da su se danas majke okupile šesti put i da su razočarane odnosm vlasti RS-a prema njima.

“U prethodnim okupljanjima i danas izmjenjalo se oko 500 majki, nismo odustali i dalje se borimo. Pozivamo sve građane da podrže našu borbu, jer naš problem je i njihov problem, a njihovi problemi su i naši problemi”, kazala je ona.

Nezadovoljne majke naglasile su da ne traže ništa retroaktivno i da iza njih ne stoji politika.

“Želim da poručim vlastima da nećemo odustati. Borićemo se svim sredstvima”, rekla je Ana Radukić, nezaposlena majka.

Related posts