MAĐARSKA VLADA NAMETIMA OTJERALA SOROSEVO SVEUČILIŠTE Zbog novih zakona sele u Beč, studenti spremaju veliki prosvjed pred parlamentom

Gotovo tri desetljeća Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) bilo je ulaz na Zapad za tisuće studenata iz bivše komunističke istočne Europe, nudeći američke fakultetske programe u akademskoj atmosferi koja njeguje slobodu mišljenja i otvorenu raspravu.

No, to se sada mijenja jer se sveučilište koje je 1991. u Budimpešti osnovao američki milijarder George Sorospriprema za preseljenje u novi kampus u Beču, nakon teške bitke s vladom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Taj konzervativni nacionalist bez ikakvih dokaza optužuje Sorosa, Amerikanca mađarskog porijekla, da je odgovoran za izbjeglički val u Europi.

Nakon što su Orban i njegova stranka Fidesz pobijedili na parlamentarnim izborima 8. travnja, pojačali su se napadi na Sorosa kojeg Budimpešta smatra urotnikom koji želi uništiti europsku civilizaciju.

Ljetos je Budimpešta usvojila zakon kojim je nametnula pristojbe stranim udrugama koje pomažu izbjeglicama, od kojih mnoge imaju potporu Soroseve zaklade Otvorenog društva koja je zbog toga u listopadu preselila u Berlin.

Nakon donošenja zakona, koji su oštro kritizirali EU i nevladine udruge, i CEU je objavio da će napustiti Budimpeštu ako do 1. prosinca ne dobije jamstva da će moći djelovati u skladu s akademskim slobodama.

Više od 3500 ljudi koji su diplomirali na sveučilištu trenutno studira ili radi u Mađarskoj, a CEU ima brojne zajedničke projekte s drugim mađarskim sveučilištima.

Mađari čine oko 20 posto od ukupno 1320 studenata koliko ih se upisalo na CEU u akademskoj godini 2018./19. Ostali dolaze iz središnje i istočne Europe, bivšeg Sovjetskog Saveza i zapadne Europe.

CEU je objavio da će se prebaciti u Beč, no postojeći studenti ostat će u Budimpešti do stjecanja diplome. Očekuje se da će se iduće godine u Beču upisati novih 600 studenata.

Prorektor CEU-a za Mađarsku, Zsolt Enyedi kaže da su programi na mađarskom jeziku akreditirani za još pet godina, pa će, nada se, to omogućiti da studenti iz Beča dolaze na razmjenu u Budimpeštu i obrnuto.

No, to će studentima i profesorima donijeti značajne logističke probleme u smislu viza, smještaja i dozvole boravka, kao i prometovanja između dvaju gradova udaljenih 250 kilometara.

“Nažalost, nismo sigurni da je taj model dugoročno održiv”, rekao je Enyedi.

Dodao je da će CEU značajno povećati stipendije za studente u Austriji kako bi si Mađari i studenti iz istočne Europe mogli priuštiti školovanje.

Studenti u subotu planiraju prosvjed pred mađarskim parlamentom na kojem se očekuju i njihovi kolege s ostalih sveučilišta. No, ne gaje previše nade da će promijeniti stajalište vlade.

“Na osobnoj razini, naravno da će to utjecati na naše studiranje jer će preseljenje donijeti puno promjena”, rekao je Nassim Abi Ghanem (28) iz Libanona.

“Svi imamo svoje mentore, predavanja koja će se sad skroz poremetiti. Gdje ćemo živjeti i kako ćemo obavljati sve te svakodnevne stvari? Dakle, da, studenti su zbog toga nervozni”, dodao je.

jutarnji.hr

Related posts