Macron: Je li ovo zadnja slika jedinstva prije nego što svijet potone u nered?

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da sto godina nakon završetka Prvog svjetskog rata i dalje u svijetu bukte brojni regionalni sukobi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da sto godina nakon završetka Prvog svjetskog rata i dalje u svijetu bukte brojni regionalni sukobi, naglasivši kako ne bi trebalo stajati po strani, nego pokušati mir postići saradnjom i kompromisom.

“Većinu današnjih izazova ne može riješiti samo jedna država. Može se samo ako djelujemo zajedno. Stoga moramo biti predani tom zajedničkom pristupu”, kazala je Merkel otvarajući Pariški mirovni forum. “Ako izostane kompromis, izostat će i mir”, upozorila je.

Njemačka je kancelarka istaknula da su prošle godine u svijetu zabilježena 222 oružana sukoba, spomenuvši prije svega Siriju i Jemen. “Ne smijemo samo stajati po strani i gledati. To je ključna lekcija koju treba naučiti iz historije. Ne smijemo prihvaćati oružane sukobe, koliko blizu ili daleko od Europe bili”, rekla je.

Trebamo osim toga, istaknula je Merkel, spriječiti pokretanje sukoba – boriti se protiv siromaštva, za pristup obrazovanju, protiv klimatskih promjena, jačati socijalnu pravdu.

Rat koji je pokazao do čega dovode nacionalna i vojna arogancija

Na Pariškom mirovnom forumu okupili su se brojni svjetski državnici koji su tijekom jutra sudjelovali na svečanom obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata. Na forumu nije bilo američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je istovremeno na groblju u Suresnesu, nedaleko od Pariza, odavao počast američkim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu.

Merkel je naglasila kako je Prvi svjetski rat pokazao do čega nacionalna i vojna arogancija mogu dovesti .

“Mir u kojem danas uživamo, koji mnogi od nas uzimaju zdravo za gotovo, sve je samo ne to. Na njemu moramo raditi.”

Rekla je da su se na današnjoj komemoraciji u njoj miješala sjećanja sa strahovima. “Strahovi koje imam jest da bi ponovno moglo doći do sukoba. A mislili smo da smo naučili lekciju. Mi usko sarađujemo s Francuskom na temelju zajedničkih vrijednosti. To je jedini način da se prevladaju strahote prošlosti i da se oblikuje dobra budućnost za sve nas”, rekla je.

Macron: Hoće li ovo biti posljednja slika jedinstva prije nego što svijet potone u nered?

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je da će današnja proslava sto godina od završetka Prvog svjetskog rata ostati zabilježena u historiji kao skup koji je pod Slavolukom pobjede u miru okupio 84 čelnika država i vlada nacija koje su nekad ratovale.

“Ipak, ono što je važno za budućnost to je kako će biti interpretirana ta slika”, hoće li ona biti posljednja slika jedinstva, prije nego što svijet potone ponovno u nered, ili će biti simbol trajnog mira, rekao je.

Govorio o niskim strastima, nacionalizmu, rasizmu, antisemitizmu…

“Svijet u kojem živimo oslabile su mnoge krize i povrat niskih strasti nacionalizma, rasizma, antisemitizma, ekstremizma”, kazao je, naglasivši da je to bio jedan od ključnih razloga za organizaciju Pariškog mirovnog foruma koji bi se trebao održavati svake godine.

Macron je želio da forum otvori upravo Merkel kao znak njemačko-francuskog prijateljstva, a poslije nje da govori glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kako bi se naglasila važnost multilateralnih organizacija u današnjem svijetu.

Pariški forum za mir koji će trajati tri dana zamišljen je kao godišnje okupljanje državnika, političara, međunarodnih organizacija, organizacija civilnog društva i poslovnog svijeta.

Forum će, kaže se u najavi, pokušati dati odgovore kako se suprotstaviti jačanju geopolitičkih rivaliteta, slabljenju političke, ekonomske i demografske ravnoteže, sve manjem poštovanju međunarodnih normi, piše Index.hr.

Related posts