Logoraši iz Velike Kladuše pisali Komšiću: DF je postao glasnogovornik ratnog zločinca Abdića

Udruženje logoraša Velika Kladuša uputilo je pismo predsjedniku Demokratske fronte Željku Komšiću povodom aktuelnih dešavanja u Skupštini Unsko-sanskog kantona čiji bi epilog mogla biti smjena direktora RTVUSK.

Skupština USK prije nekoliko dana odbila je Izvještaj o radu RTVUSK, što bi mogao biti uvod u smjenu direktora Izeta Mustafića.

Negativna ocjena Izvještaju dijela zastupnika koji su prisustvovali glasanju, tvrde upućeni, data je isključivo zbog toga što je ova televizija snimila i počela sa emitiranjem dokumentarnog serijala “Svi zločini Fikreta Abdića”. Čak su i pojedini uposlenici RTVUSK na društvenim mrežama pisali kako je bilo pokušaja ucjene direktora Mustafića, ali je on odbio obustaviti prikazivanje serijala čija prva epizoda je emitirana 11. septembra.

Da se obustavi prikazivanje serijala i da se direktor smijeni, tražili su navodno iz Abdićeve Laburističke stranke, a uz pomoć Kluba Demokratske fronte (DF). Naime, oni koji tvrde da eventualna smjena direktora RTVUSK nema veze sa prikazivanjem serijala, kažu kako je ova pozicija pripala DF-u. Demokratska fronta je zvanično dio koalicije u USK, dok Laburistička stranka to nije, ali samo zvanično, dok u suštini bi se moglo reći da jesu. Ovu situaciju mnogi objašnjavaju kao konstantni dogovor i saradnju DF-a i Laburističke stranke, gdje DF laburistima “ispregovara” pozicije predstavljaući ih kao svoje. Raspodjela pozicija je dogovorena prije šest mjeseci između SDA i DF-a, ali je mnogima indikativno da se baš sad želi zamijeniti Mustafić na čelu kantonalne televizije. Iz SDA sve vrijeme tvrde da su zadovoljni njegovim radom, ali ne isključuju mogućnost ni da će se dogovor ispoštovati.

Logoraši u pismu upozoravaju Komšića, pored ostalog, da su zastupnici DF-a u Skupštini USK “postali glasnogovornici i zaštitnici Laburističke stranke”.

Related posts