Ljuta hrana produžava život

Sigurno ste barem jednom u životu probali ljutu hranu i imali onaj osećaj da vam usta bukvalno gore.

Iako je konzumiranje ljutih namirnica ponekad bolno iskustvo, ljudi širom svijeta i dalje svakodnevno uživaju u njoj.

Efekti koje ljuti sos, papričice, ren, biber i ostale ljute namirnice imaju na ljudsko tijelo kreću se od jako dobrih do vrlo nezgodnih, a u nastavku saznajte koje su sve posljedice konzumacije ovog ponekad neshvatljivog začina.

Stimuliše receptore za bol na jeziku

Zbog kapsaicina, glavnog sastojka ljutog sosa, vaša usta vjeruju da je sos vruć jer se povezuje s čulnim receptorima na vašem jeziku. Isti receptori javljaju vašem mozgu kada, doslovno, gorite!

Zbunjuje mozak

Budući da ovaj receptor na jeziku aktiviraju i vrućina i kapsaicin (ali on sam ne raspoznaje o čemu se radi), uzimanjem ljutog sosa vaš mozak vjeruje da je temperatura mnogo viša nego što je to zapravo slučaj, odnosno da gorite. Zapravo ne gorite, ali iz nekog razloga vam se sviđa taj osećaj.

Podiže tjelesnu temperaturu

Ljuti umak podiže vašu tjelesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara) a nije rijetko ni curenje iz nosa. Ne zaboravite, sve je ovo reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.

Povećava dotok krvi u vaš želudac

Receptori za bol na vašem jeziku slični su onima koje možemo da pronađemo i na zidovima želuca, zbog čega konzumacijom ljute hrane možete da osjetite grčeve, a ponekad i nagon za odlazak u toalet. Ali, ne brinite, sve ovo zapravo ubrzava vaš metabolizam.

Pojačano lučenje sluzi

Peckanje koje osjećate u nosu i na svojoj koži povećava količinu pljuvačke koja se stvara u vašim ustima, zbog čega ćete je češće gutati. Međutim, ako želite sa se “ohladite”, led nije riješenje! Kapsaicin nije topljiv u vodi, već preferira ulja i masti, zbog toga su mlijeko i kisela pavlaka jako efektni u smanjivanju osjećaja vrućine.

Pojačava cirkulaciju krvi

Ljuta hrana djeluje kao stimulans – povećava dotok krvi u želudac, ubrzava rad srca i generalno daje energiju tijelu.

Produžava život

Iako osećaj gorenja uglavnom ne traje duže od 15 minuta, neke studije su pokazale kako velika količina vitamina C u kapsaicinu (a možda i sve do sad navedeno) dovode do produžavanja životnog vijeka među ljubiteljima ljute hrane, barem kod onih koji je konzumiraju 4 puta sedmično.

Related posts