Ljetne temperature donijele moždane i srčane udare

Nagli porast temperatura posljednjih dana, pravo ljetno vrijeme usred proljeća, donio je zdravstvene probleme mnogim građanima. Živa u termometru penje se i do 29. podjeljka, a ambulante širom zemlje pune su pacijenata koji su zatražili ljekarsku pomoć zbog vrtoglavice, bolovae u prsima i povišenog pritiska.

Jaka glavobolja

Ovakvo vrijeme posebno je, kažu ljekari, pogodilo reumatičare, astmatičare, srčane bolesnike, kao i osobe koje pate od psihičkih tegoba.

Temperaturne oscilacija zadale su muke i zdravima, zbog čega ljekari savjetuju dodatni oprez i brigu o ličnom zdravlju kako bi se sačuvali od virusnih tegoba.

Pune ruke posla ovih dana imaju uposlenici Hitne pomoći, koji su građanima, osim u ambulantama, pomoć pružali i na ulici ili u njihovim domovima.

– Nagla promjena vremena najviše pogoduje moždanim i srčanim udarima, što je i bio slučaj proteklih dana. Građanima koji osjete jaku glavobolju ili bol u prsima preporučujemo da se odmah jave u najbližu ambulantu – kažu u Hitnoj pomoći.

UV indeks

Za april neuobičajena vedrina koja se prostire na više od tri hiljade kilometara zapadne i srednje Evrope donosi još jednu opasnost. Proteklih dana UV indeks dosegnuo je vrijednost visokih 7, što znači da je prilikom dužeg boravka na otvorenom potrebna zaštita za nos, oči i uši.

Kiša od početka maja

Do kraja radne sedmice zadržat će sunčano i toplo vrijeme. Tokom vikenda i prvomajskog praznika očekuje se nestabilno vrijeme s povremenim pljuskovima, uz blaži pad temperatura.

– Od 4. do 8. maja prognozira se nestabilno vrijeme širom zemlje s obilnijim padavinama u centralnim, istočnim i jugozapadnim predjelima – kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Related posts