Lijekovi za dijabetes pomažu bolesnom srcu i bubrezima

U novoj studiji naučnici su otkrili da lijek za dijabetes smanjuje rizik od zatajenja bubrega. I to ne bi bilo ništa čudno da dijabetes nije glavni uzrok zatajenja bubrega u svijetu.

Rizik od zatajenja bubrega i kardiovaskularnih problema smanjen je kod bolesnika s dijabetesom tipa 2 i bolesti bubrega koji su uzimali dnevnu dozu kanagliflozina, dio je studije koja je objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine.

Studija je finansirana od strane farmaceutske tvrtke Janssen, proizvođača lijeka kanagliflozin, brenda Invokana, piše CNN.

U martu ove godine, kompanija je predala novu aplikaciju američkoj Upravi za hranu i lijekove u kojoj stoji da će se kanagliflozin koristiti za smanjenje rizika od bolesti bubrega i kardiovaskularnog sistema kod odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 i hroničnom bubrežnom bolesti.

Ovo ispitivanje obuhvatilo je 4.401 bolesnika u dobi od 30 i više godina, s dijabetesom tipa 2 i hroničnim bubrežnim bolestima. Ovi bolesnici su uzimali kanagliflozin, a učinci lijeka praćeni su tri, 13 i 26 sedmica.

Istraživači su otkrili da je kod osoba koje su koristile kanagliflozin rizik smrti od bubrežnih bolesti bio 32 posto niži. Grupa je također imala manji rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima poput srčanog udara, moždanog udara, te zatajenja srca.

Što se tiče štetnih posljedica, pronađeno je da kanagliflozin povećava rizik od amputacije donjih ekstremiteta.

Studija je imala neka ograničenja, uključujući i to da nije uključivala bolesnike s vrlo uznapredovalom bolesti bubrega, a nisu obuhvatili ni osobe koje imaju bolest bubrega čiji uzrok nije dijabetes tipa 2.

Inače, kanagliflozin je lijek koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2.

Izvor: klix.ba

Related posts