Leteća dama iz BiH: Radislavka je neobična kraljica vožnje motocikla i traktora

Radislavka Todorović (51) je nekrunisana kraljica brzine na motociklu i vještine u upravljanju poljoprivrednom mehanizacijom u Lijevče polju, kod Bosanske Gradiške.

Osim mnogih poslova na farmi, gdje Todorovići uzgajaju svinje, a u plastenicima proizvode rasadu povrća, ova vrijedna žena najviše vremena provodi na traktoru. Ona godinama, zajedno sa suprugom Radom i svekrom Ljubom obrađuje rodne i plodne lijevčanske njive.

Neobično je, kažu mještani Mašića, bogatog i velikog sela u plodnoj lijevčanskoj ravnici, što Radislavka upravlja traktorom, a suprug i svekar plugovima, prenosi SrpskaInfo.

Mnogi prolaznici zastajkuju pored njihove njive uz seoski put, čude se i raspituju o ženi na traktoru dok za Mašićane, komšije Todorovića to odavno nije naročita novost.

“Trideset godina, od kada sam se iz Karajzovaca udala u Mašiće upravljam traktorom radeći sve njivske poslove. U našoj porodici se mnogo radi, živimo od poljoprivrede i nema tu podjele poslova na muške i ženske. U to sam se i ja uklopila”, priča Radislavka koju smo zapazili u kupusu kako upravlja traktorom okopavajući mladi zasad, a suprug Rade i svekar Ljubo ručno drže po jedan plug i žurno gaze za traktorom.

Sve djeluje impresivno, a zdrave i napredne biljke u dugim, nepreglednim redovima odslikavaju vrijedne ruke porodice Todorović i šalju jasnu poruku o uzornim domaćinima.

“Kada sam u momačkim danima, davnih godina vidio Radislavku kako u njenom rodnom selu Karajzovcima upravlja traktorom i radi na njivi, shvatio sam da je za mene i za našu kuću. Nisam se prevario, mada me tada impresionirala i vožnjom motocikla. Ona juri kao vjetar, ali ja sa njom ne sjedam, ne smijem, može srce da mi strada. Bolje je pješke živ i zdrav nego polomljen, a ona neka jurca kuda joj volja”, opisuje Rade Todorović (55) sklonosti svoje supruge.

On kaže da na njivi vlada harmonija i da svako od njih troje radi ono što najbolje zna i umije.

“Kuda snaja tjera, tuda nas dvojica ukorak gazimo. Sve funkcioniše na najbolji način, zna se čija se sluša i vrednuje. Prihvatili smo da bude kako Radislavka kaže, uostalom ona je za upravljačem pa može kako hoće i kuda hoće”, šaljivo njihove odnose opisuje Ljubo Todorović (81) Radislavkin svekar.

On je duhovit i šaljiv, uzvraća Radislavka, sa svekrom je uvijek zabavno, a suprug Rade se, ukoliko malo jače stisnem papučicu gasa, a traktor ubrza, ljuti i kritikuje. Tada, veli, svekar prati tempo, a suprug zaostaje.

Radislavka kaže da joj je vožnja strast, a brzina izazov. Motociklom najčešće putuje u Karajzovce, u posjetu roditeljima i rodbini. Nije imala udesa niti padova sa motocikla, a traktorom, ko i ostalom poljoprivrednom mehanizacijom upravlja precizno i odgovorno.

“Motocikl ponekad potjeram i na jednom točku pa se komšije i narod krste i čude, sve glavom odmahuju, a očima uvrću. Nemam vozačku, ništa nisam polagala niti planiram. Svi koji su položili vozačke ispite u Mašićima upadaju u jarkove i kanale automobilima i motociklima pa čak i biciklima. Jedino sam ja uzorna i po tom pitanju”, samouvjerena je Radislavka, leteća dama u odličnoj kondiciji koja plijeni vještinom za upravljačima.

Related posts