Lamborghini predstavio Huracán STO: Sa staze na cestu

Lamborghini Huracán STO (Super Trofeo Omologata) nastavak je priče koju je italijanska automobilska kompanija 2017. godine započela s modelom Huracán Performanté.Huracán STO predstavlja rezultat posljednje saradnje između Lamborghinija i njihove trkaće ekipe Squadra Corse, a cestovno izdanje dvosjeda koji je nastao na osnovici trkaćeg modela Super Trofeo Evo direktan je nasljednik Huracána Performanté koji su u Sant'Agata Bologneseu pravili od 2017. do 2019. godine.

Promjena iza naslona karbonskih sjedišta nema, pa i Lamborghinijev najnoviji model koji se može koristiti na javnim cestama (iako će se ponajbolje snalaziti na kružnim stazama) pokreće poznati 5,2-litarski atmosferski V10 motor čiji se potencijal (640 KS i 565 Nm) distribuira isključivo na zadnju osovinu.

Masa automobila iznosi samo 1.339 kilograma, što je 43 kilograma manje od mase modela koji nasljeđuje. “Dijeti“ je ponajviše pomoglo obilno korištenje karbona koji čini 75 posto karoserije čija aerodinamička rješenja osiguravaju da Huracán STO ima 53 posto bolje prijanjanje u zavojima u odnosu na Huracán Performanté.

Unaprijeđene su i karbonsko-keramičke kočnice iza kojih stoji Brembo, a vozač će na raspolaganju imati i tri nova radna programa (STO, Trophy i Rain) za podešavanje rada motora, mjenjača, ovjesa…

Huracán STO iz mjesta do “stotke“ stiže za manje od tri sekunde. Za ubrzanje od 0 do 200 km/h potrebno mu je devet sekundi. Najveća brzina iznosi 310 km/h, a za zaustavljanje sa 100 km/h dovoljno je 30 metara. Prvi primjerci do kupaca će stići početkom proljeća.

Related posts