KUHA NA BLISKOM ISTOKU, NIŠTA OD PRIMIRJA: Izrael i Hamas noćas nastavili žestoko bombardiranje, najgore su prošli…

Militanti iz Gaze ispalili su sinoć, nakon postignutog primirja, rakete na južni dio Izraela, a izraelski zrakoplovi izveli su napade na položaje Hamasa

Nakon dana u kojemu je preko granice razmjenjivana vatra palestinski dužnosnici objavili su da je uz posredovanje Egipta kasno u ponedjeljak dogovoreno primirje, no zatišje nije dugo trajalo.

Sirene se čule tijekom noći

Sirene su nastavile zavijati u izraelskim pograničnim gradovima, a stanovnici su potražili skloništa. Izraelska vojska, koja je nagomilala dodatne snage i tenkove uz granicu, objavila je da je pogodila Hamasove poligone i isturene položaje.

Nema izvješća o eventualnim žrtvama.

Zadnji krug nasilja započeo je u ponedjeljak rano ujutro kad je sedam Izraelaca ranjeno nedaleko od Tel Aviva u raketnom napadu na kuću. Nekoliko sati kasnije Izrael je izveo zračne udare kao odmazdu i ranjeno je petero Palestinaca.

Eskalacija uoči izbora

Do eskalacije je došlo samo dva tjedna prije općih izbora u Izraelu na kojima se premijer Benjamin Netanyahu bori za politički opstanak nakon desetljeća na vlasti oštrom retorikom protiv palestinskih militanata.

Načet korupcijskim skandalima suočen je sa snažnim izazovom centrističke koalicije koju vodi general.

Od kada je 2007. Hamas preuzeo kontrolu nad Gazom Izrael je vodio tri rata za to područje. Izraelski zračni udari kao odmazda za raketiranje iz Gaze česti su, no brza mobilizacija dodatnih snaga i dopremanje tenkova u pogranično područje nisu.

Related posts