Krv obojila Vrbas u crveno, građani šokirani (VIDEO)

Vrbasom je tekla, ni više ni manje, nego krv. To su rezultati zvanične inspekcije koja je prije mjesec dana izašla na teren na poziv šokiranih građana.

Građani koji se tada bili na obalama Vrbasa, svjedočili su da je više od sat vremena rijeka bila potpuno crvena. Sada se tome, zna i razlog, javlja ATV.

“Mi smatramo da se radi, da je to životinjskog porijekla. Sumnjamo na krv. Znači da ljudi nesavjesno odbacuju proizvode od klanja životinja i nesavjesno se ponašaju. Samim tim zagađuju ne samo nas već i sami sebe”, kaže Janko Kecman, Odjeljenje za inspekcijska poslove.

Da takva pojava nažalost ne iznenađuje, svjedoči i Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu Banje Luke.

Kaže, Republika Srpska nema sistem upravljanja životinjskim otpadom. Zato se, u Vrbasu može naći i životinjska krv koja može imati kobne posljedice.

“Ne bi trebalo da se zanemaruje i da se jednostavno dopusti da se tako nešto dešava, da se pokuša tome stati u kraj jer je sav otpad, pogotovo otpad u ovom slučaju životinjskog porijekla izuzetno štetan po životnu sredinu jer najčešće govorimo o otpadu koji je potencijalno opasan jer može da izazove zaraze kako kod životinja tako i kod ljudi”, rekla je Iva Miljević, Centar za životnu sredinu Banja Luka.

Iz Gradske uprave poručuju – nema mnogo toga što možemo da uradimo. Odogvor na pitanje ko je kriv, očekuju od građana. Apeluju da ih nazovu ukoliko imaju bilo kakve informacije.

Related posts