Erdogan poručio EU: Recite ako nas nećete primiti, nemojte da se zamaramo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je lidere Evropske unije da se jasno očituju žele li nastaviti pregovore o članstvu Turske.

– Stalno govorim, neka EU odluči i neka nam kažu ako nas neće primiti, da znamo. Nemojte da vas zamaramo time, niti da vi nas zamarate. Dajte da to završimo. Oni tu odluku ne donose, ali mi to čekamo. Mi nećemo biti oni koji bježe – poručio je Erdogan tokom zvanične posjete u Varšavi.

Nakon sastanka s predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom, Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za medije istakao da su delegacije Turske i Poljske pokazale odlučnost za unapređenje bilateralne saradnje na svim poljima. Erdogan je kazao da Turska i Poljska imaju 118,5 miliona stanovnika i da je to potencijal za znatno unapređenje saradnje i trgovinske razmjene, a posebno je naglasio da će Turska pružiti podršku tokom predstojećeg privremenog članstva Poljske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

S Erdoganom u Poljsku doputovalo je blizu 200 turskih privrednika, a približno toliko i poljskih privrednika učestvuje na Poslovnom forumu u Varšavi. Erdogan je najavio da će privrednike pozvati i ohrabriti da intenziviraju zajedničke investicije.

Turski predsjednik Erdogan također je kazao da Poljska podržava ulazak Turske u Evropsku uniju, ali da se to nije dogodilo iako Turska na to čeka od 1963. godine.

– Turska još nije primljena iako su u međuvremenu primljene mnoge zemlje koje se ni po čemu ne mogu porediti s Turskom. Kao premijer sam prisustvovao samitima lidera i tada smo govorili o 15 poglavlja u pregovorima, a onda su povećali na 35 poglavlja. To su uradili samo zato da onemoguće ulazak Turske – kazao je Erdogan i pozvao vrh zvaničnog Brisela da otvoreno kaže ako ne namjerava primiti Tursku.

Ukazujući da građani iz zemalja Latinske Amerike ne trebaju vize za dolazak u Evropsku uniju, a da Turcima trebaju vize, Erdogan je kazao da je to nečuveno jer je Turska pregovarač za članstvo. Dodao je da su dokumenti za ukidanje viza potpisani još 2013. godine.

– Pogledajmo iskrenost Evropske unije i sa još jednog aspekta. Turska je zbrinula 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka i do sada smo za njihove potrebe potrošili 30 milijardi dolara. Iz Evropske unije smo dobili podršku od 885 miliona eura, a obećali su do jula prošle godine dati tri milijarde i još tri milijarde do kraja prošle godine. Mi smo još tu, ali ništa nije stiglo. Samostalno se borimo da tim ljudima pomognemo na sve načine i to ćemo i dalje raditi – kazao je Erdogan.

Danas su delegacije Poljske i Turske u Varšavi potpisale pet bilateralnih sporazuma o saradnji u različitim sektorima.

Related posts