Krov i dalje prokišnjava u Domu zdravlja Bosanska Krupa

Iako smo prije godinu dana pisali o katastrofalnim uslovima u Savjetovalištu Doma zdravlja u Bosanskoj Krupoj, do danas se na sanaciji krova nije uradilo ništa. Urađen je projekat sanacije, pribavljene dozvole. Međutim, kamen spoticanja i dalje su sredstva. Pozitivnih pomaka u nabavci nove opreme i kadrovskoj popunjenosti ima, međutim, ukoliko se uskoro ne iznađu sredstva i ne obavi sanacija objekata , štete će biti još veće.

Danas Savjetovalište u Domu zdravlja Bosanska Krupa izgleda očajno. U takvim uslovima teško je očekivati da novorođene bebe budu adekvatno zbrinute i da, umjesto rutinske kontrole, ne zarade prehladu. Ništa bolja situacija nije ni u službi radiologije, gdje vlaga sve više uzima svoj danak , a prijetnja je i postojećim aparatima. Podsjetimo, još prošle godine Uprava Doma zdravlja alarmirala je javnost i pokrenula niz aktivnosti kako bi se izvršila sanacija krovne konstrukcije i zaustavila dalja devastacija objekata, međutim, dalje od projekta se nije stiglo. Sredstva koja su tada obećana od strane Kantonalne Vlade nisu realizovana, a izostala je podrška i drugih nadležnih institucija.

Za obnovu krova neophodno je 150.000 KM, dok bi za unutarnje radove trebalo 25.000 KM. Dodali se ovom da Dom zdravlja, izuzev jednog novog sanitetskog vozila, raspolaže sa dotrajalim voznim parkom, razloga za optimizam sve je manje. Ipak, u ovom kolektivu se ne predaju. Nastoje organizirati posao što bolje mogu.

Obavljena je informatizacija Doma zdravlja, te šest terenskih ambulanti. Deficit ljekarskog kadra sveden je na minimum, a u ovoj godini po završetku specijalizacije, kako kaže direktor Mujo Kekić, dobiće i ljekara porodične medicine i radiologa, a kasnije pedijatra i pulmologa. U skorije vrijeme u ovoj ustanovi vršiće se i fizijatrijske usluge. Dugovanja prema uposlenicima svedena su na 160.000 maraka i odnose se na tople obroke , dok plate se isplaćuju redovno. Pozitivnih pomaka ima, međutim sve dok se ne riješi sanacija krova i kritičnih ordinacija ne može se govoriti o boljim uslovima rada za zdravstvene radnike, a što je još važnije kvalitetnijoj usluzi za pacijente.

rtvusk.ba

Related posts