Petrov se susreo sa Zvizdićem: Hrvatska ne podržava stvaranje novog entiteta

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas delegaciju Hrvatskog sabora koju je predvodio predsjednik Sabora Božo Petrov.

Zvizdić je čestitao Petrovu na izboru za predsjednika Sabora i poželio mu uspjeh u radu. Upoznao je Petrova sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i zahvalio na prenosu znanja i iskustava u oblasti evropskih integracija. Rekao je da evropska i euroatlantska agenda Bosne i Hercegovine predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO-a i naglasio da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici. Pohvalio je ekonomski napredak BiH i rekao da je značajno nastaviti saradnju u svim segmentima.

Zvizdić i Petrov su se saglasili da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Razgovarali su i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

Related posts