Nastavljeno suđenje Muslimoviću i ostalima: Uzimanje para za šume

Nemoj da me od ovog poslije zaboli glava! – kazao je optuženi Fahir Sirćo svjedoku Šabanu Meliću dok je uzimao novčanice koje je označila SIPA, a na snimku koji je prikazan danas u nastavku suđenja grupi iz USK Šuma. 

Na kantonalnom sudu u Bihaću nastavljen je glavni pretres u sudskom postupku protiv Đevada Muslimovića i ostalih odgovrnih lica u ŠPD Unsko-sanske šume koji se terete za krivična djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Danas su svoje iskaze dala dva svjedoka Tužilaštva, Šaban Melić i Mirko Latković.

Skoro tri sata trajalo je ispitivanje svjedoka Šabana Melića iz Bosanskog Petrovca. Firma, čiji je vlasnik, od 2010. godine obavlja usluge sječe i izvlačenja drveta za Unsko-sanske šume. Prije toga, od 2004. godine, istu djelatnost obavljala je njegova porodična firma u kojoj je bio zaposlen. Problemi su počeli, kako je istakao, drugi mjesec nakon otvaranja vlastite firme. Naime, Unsko-sanske šume su kasnile sa plaćanjem izvršenih usluga. Kako bi riješio problem, probao je, ali bezuspješno, obratiti direktoru Đevadu Muslimoviću. Međutim, ovaj mu se nije javljao na njegove pozive.

Kasnije je od Muslimovićevog ličnog vozača Hajrudina Pehlivanovića saznao da i on mora postupiti kao i ostali, tj. dati novac. I tako je počelo. Istakao je kako je svaki mjesec direktoru Muslimoviću morao davati po 1.000 KM kako ne bi kasnilo plaćanje njegovoj firmi za izvršene usluge. Pored ovog iznosa, u nekim prilikama Muslimoviću je davao i veće iznose, pa čak i 5.000 KM, kao i razne poklone. Svjedok je istakao da je novac, koji je lično nosio ili slao po vozaču Muslimovića, morao davati jer u protivnom ne bi dobijao poslove u Unsko-sanskim šumama. Tako je za nekoliko godina Muslimoviću dao 170.000 KM.

Fadilu Šehiću, tadašnjem upravniku šumarije oko 30.000, Rasimu Mehmedoviću 16.000, Fahiru Sirći oko 7.000 KM i Sabahudinu Solakoviću 6.000 maraka. Tokom iznošenja dokaza kantonalni tužilac Senad Ljubijankić, pustio je video snimak u kojem svjedok Melić , daje označene novčanice Fahiru Sirći. Branilac prvooptuženog Muslimovića i sam Muslimović, prigovarali su svjedoku da se njegovo svjedočenje ne podudara u cjelosti sa izjavama koje je ranije dao tokom istrage, javlja RTVUSK.

Related posts