Kraj povlaštenog odnosa za Vučića u EU: Politika Srbije se poklapa sa Putinovom

Nema iznenađenja u tome što će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti prisutan na Paradi pobjede u Moskvi, uprkos sukobu Rusije i Evropske unije, kao što nema ni istinskih evropskih integracija Srbije.

To ocjenjuje za Danas istoričarka Dubravka Stojanović u odgovoru na pitanje kako vidi predstojeću posjetu i prisustvo predsjednika države na vojnoj paradi u Rusiji.

Prema njenim riječima, evropske integracije u Srbiji postoje samo do one mjere koju glasači Aleksandra Vučića mogu da podnesu, s tim što se, kako kaže, i tu došlo negdje do kraja.

– Dalje integracije koje bi podrazumijevale suštinske reforme, od vladavine prava do odnosa prema Kosovu – niko ni želi. Tako da se suštinska politika današnje Srbije potpuno, u ključnim temama, poklapa sa Putinovom. Dakle sve je „u redu“, a ovakvih poteza biće sve više što je trenutak da se „evropske politike“ i dokažu sve bliži – zaključuje Dubravka Stojanović za list.

Aleksandar Vučić je juče najavio da će u ponedjeljak, 7. maja, biti u Ankari na sastanku s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon čega, 8. i 9. maja, putuje u Rusiju na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Sa njim će, kako je naveo, razgovarati o saradnji i regionalnim, političkim i ekonomskim temama. Rekao je da će 9. maja „imati čast da u ime Srbije bude prisutan na Paradi pobjede u Moskvi“. „Taj događaj govori o pobedi nad fašizmom i imam veliku čast što ću u ime Srbije prisustvovati takvom događaju“, rekao je predsjednik Srbije.

– Posjeta predsjednika Vučića mora se sagledavati u kontekstu njegove, rekla bih, trenutačno veoma nezahvalne pozicije. Pod pritiskom je da napokon potpiše obavezujući sporazum o Kosovu – smatra Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Kako navodi za list, Vučićeva taktika balansiranja i traženja kompromisnog rješenja očigledno više ne opstaje.

– Posjeta Moskvi, druga u veoma kratkom vremenskom rasponu, prvenstveno ima cilj da provjeri da li Moskva ostaje na istoj poziciji kada je riječ o Kosovu. On sigurno računa na odugovlačenje, u čemu Rusija ima presudnu ulogu. Pritisak elita koje ga okružuju traže istorijsko „NE“, što bi za Srbiju bilo pogubno. Za samog predsjednika to bi bio kraj povlašćenog odnosa sa EU, posebno sa Njemačkom – zaključuje Sonja Biserko za Danas.

Ovo će biti drugi put da se predsjednik Srbije vidi sa predsjednikom Rusije u posljednja četiri mjeseca, kao i drugi put od početka sukoba Rusije i Evropske unije, 2014. godine, da neko od srpskih zvaničnika bude prisutan na vojnoj paradi u Moskvi. To je događaj koji evropski zvaničnici od 2014. godine i uvođenja sankcije Rusiji zbog aneksije Krima uveliko zaobilaze, iako je riječ o obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom. Prisustvo srpskih vojnika i zvaničnika na vojnim paradama u Moskvi u Briselu se posmatra kao problematično, s obzirom na uslove evropskih integracija Srbije koji podrazumijevaju usklađivanje srpske spoljne politike sa onom koja važi u Uniji.

Podsjetimo, u posljednjih desetak dana u ovdašnjoj javnosti pojavile su se oprečne informacije o tome da li je predsjednik Srbije pozvan na inauguraciju predsjednika Vladimira Putina, 7. maja. Iz kabineta predsjednika, na Andrićevom vijencu, list je dobio odgovor da Vučić neće ići na Putinovu inauguraciju zato što je tog dana u zvaničnoj posjeti Ankari. Predsjednik Srbije je juče, govoreći o posjeti Rusiji, najavio i susret sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, istakavši da će sa prvim čovjekom Turske razgovarati o mnogim zajedničkim temama – ekonomiji, politici i regionalnoj saradnji.

(Vijesti.ba / Danas)

Related posts