KRAJ MALVERZACIJAMA: Uskoro elektronsko polaganje vozačkih ispita u USK

Ministarstvo obrazovanja USK-a u čijoj je nadležnosti polaganje vozačkih ispita poduzelo je niz aktivnosti, od kojih je najznačajnija nabavljanje softvera zbog kojeg će cijeli ovaj proces postati daleko transparentniji.

Nakon akcije hapšenja četiri osobe osumnjičene za malverzacije prilikom polaganja vozačkih ispita 2016. godine u Ministarstvu obrazovanja Unskosanskog kantona pokrenut je niz aktivnosti, kako bi se ova oblast uredila, te spriječile moguće dalje zloupotrebe. U tom cilju prokrenut je projekat nabavke opreme za uvođenje elektronskog polaganja vozačkog ispita. Nakon završetka svih procedura i obezbjeđenja finansijskih sredstava u iznosu od 150 hiljada maraka, danas je u Ministarstvo stigla informatičke opreme. Tokom primopredaje premijer Kantona Husein Rošić i resorni ministar Muhamed Ramić istakli su da se nakon instaliranja opreme, uskoro može očekivati elektronsko polaganje vozačkog ispita.

Osposobiće se osam ispitnih centara u USK, gdje će se polagati testovi, a cijeli proces će se kontrolirati iz Ministarstva obrazovanja. Kako testova, tako će se putem video nadzora pratiti i polaganje vožnje, jer će sve auto-škole biti opremljene kamerama.

Odlukom Vlade USK nedavno je pri Ministarstvu obrazovanja formirano Odjeljenje za saobraćaj koje će kontrolisati polaganje vozačkih ispita.

Kad proces u potpunosti profunkcionira njegov nadzor vršiće svega 15, a ne kao do sada oko 50 članova komisije. Cilj uvođenja elektonskog polaganja vozačkog ispita je svesti korupciju na najmanju moguću mjeru, a u konačnici povećati sigurnost na našim cestama.

rtvusk.ba

Related posts