KP Dom Zenica slovi za najzloglasniji zatvor na Balkanu

KP Dom Zenica, jedan od najpoznatijih zatvora na Balkanu postao je između ostalog zbog pjesme Zabranjenog pušenja i legendarnog dokumentarca “Pokleta robija” koji je zahvaljujući društvenim mrežama od socijalne tematike došao na sadržaj prepun crnog humora.

KP Dom Zenica postoji već 130 godina, a od njegovog otvorenja do danas kroz njega je prošlo više od 70.000 ljudi. Mijenjale su se države, vlasti i političke stranke, ali KP Dom je ostajao.

U njega su smještani najveći kriminalci Bosne i Hercegovine, ali i čitave bivše Jugoslavije.

Robiju u zeničkom zatvoru trenutno služi oko 800 zatvorenika, a pravo na posjetu (uključujući onu ljubavnu) imaju samo zatvorenici uzornog vladanja.

Iako sama pomisao na zenički zatvor u većini bivših robijaša budi osjećaj jeze, mnogi se u njega namjerno vraćaju, pa u Zenici postoji nekoliko robijaša koji su većinu života proveli iza zidina zeničkog zatvora. Oni namjerno ponavljaju kaznena djela kako bi se vratili u Zenicu jer nemaju drugi izlaz, ni gdje živjeti, kaže uprava zatvora.

Uprava zatvora često u bosanskohercegovačkim medijima iznosi problem manjka prostora s obzirom na broj zatvorenika, ali i učestala silovanja, dilanje droge i tuče među zatvorenicima.

Najpoznatija osoba u zeničkom zatvoru je zasigurno Edib Buljubašić, čovjek koji služi najveću kaznu ikad izečenu na ovim područjima. Buljubašić je osuđen na 54 godine zatvora zbog dva dvostruka ubostva. Buljubašić je u paviljonu s uzornim zatvorenicima zbog svog ponašanja, a vrijeme u zatvoru provodi čitajući i pišući knjige.

Iako zvuči nevjerovatno, njegova knjiga “Zašto sam ubio oca” koju je izdao 2004. godine postala je bestseller u Bosni i Hercegovini. Nakon prve knjige, Buljubašić ih je napisao još nekoliko, a jednom pilikom je čak pušten na nekoliko sati kako bi sudjelovao u talk showu.

U zatvoru je uspio zavesti i lektoricu svoje knjige, koju je oženio ubrzo nakon izlaska knjige.

Related posts