Kosor: Dodika bih proglasila personom non grata u EU, osobito u Hrvatskoj

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor večeras je na Twitter profilu poručila da Milorada Dodika treba proglasiti personom non grata u EU, posebno Hrvatska kao dio EU.

Naime, kako je kazala Kosor, zbog odlikovanja “agresora, zbog velikosrpskih pretenzija, negiranja genocida” i drugih razloga, Dodika treba proglasiti personom non grata u EU.

“Zbog odlikovanja agresoru, zbog velikosrpskih pretenzija i četničkog pozdrava, zbog negiranja genocida i nečovječnog ponašanja, Dodika bih proglasila personom non grata u EU. Osobito RH kao dijela EU. Ne riječi, samo djela”.

Kosor je ovo napisala u jeku reakcija na današnju proslavu 9. januara kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim kao datum za obilježavanje Dana RS.

Podsjetimo, u Istočnom Sarajevu danas je, centralnim događajem, obilježen Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. U defileu je bilo oko 2.500 učesnika civilnog sektora i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Taj događaj upriličen je prvi put izvan Banjaluke. Današnjim aktivnostima prethodilo je i Dodikovo odlikovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina usred njegove agresije na Ukrajinu, a zbog “ljubavi prema RS, kao i zbog razvijanja i učvršćivanja saradnje i ekonomskih i političkih odnosa” ovog enteta i Rusije.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts