Drama na Vučjaku! Migranti masovno bježe na Plješevicu, žele u Hrvatsku (VIDEO)

Za nekoliko sati, prema informacijama iz bihaćke policije, počinje izmještanje migranata iz kampa Vučjak, koji će konačno biti raspušten.

Na osnovu informacija sa terena, migranti ne žele dalje od Bihaća jer se nalaze 30 kilometara od Evropske unije, odnosno Hrvatske.

Veće grupe migranata su krenule na Plješevicu. U prilog im je išlo i lijepo vrijeme. Duboki snijeg ih čeka na samom vrhu ove planine.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Kreću se prečicama i ranije utabanim šumskim putevima, s kojih lako mogu da se sakriju u slučaju da ih vide granični policajci BiH.

Prelazak granice migranti nazivaju “game”. Za neke je ovo ”posljednji game”, jer nemaju više snage.

Svjedočili smo i akciji Granične policije BiH koja je vratila grupu od 15 migranata.

Pogledajte video.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

 

Premještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću trebalo bi početi u ponedjeljak, ako je suditi prema dogovoru državnog vrha i kantonalnih vlasti. Ako sve zaista počne i završi se u najboljem redu, Crveni križ i policiju čeka veliki posao.

Službenici Međunarodne irganizacije za migracije danas su na terenu i vrše se pripreme za premještaj migranata, a što uključuje pripremu privremenih smještaja, te adaptaciju lokacije u Blažuju.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, glasnogovornik Ale Šiljdedić kazao je da će službenici policije u ponedjeljak postupiti onako kako bude odlučeno.

Iz policije za sada ne mogu govoriti o sutrašnjim potencijalnim aktivnostima, a niti mogu potvrditi niti negirati da je premještanje migranata ucrtano u plan za ponedjeljak.

U razgovoru sa predstavnikom Crvenog križa Bihać Selamom Midžićem jasno je da ova organizacija ostaje u službi humanosti bez obzira gdje se migranti nalazili.

Također, Midžić se osvrnuo i na štrajk glađu kojeg su migranti obustavili tokom subote.

“Pobijedila je humanost jer smo se borili da budemo s migrantima i da osjete da nisu ostavljeni. Četvrtog dana gladovanja se desilo ono što smo i očekivali i tada smo počeli dijeliti hranu”, kazao je naš sagovornik.

Iako zasad nema apsolutne naznake da će se premještanje desiti, odnosno d aće proces selidbe započeti u ponedjeljak, Midžić smatra da se time ne rješava puno toga.

“Ja ne očekujem da će se u ponedjeljak desiti neko bitno rješenje što se tiče odlaska migranata bilo gdje. Imamo stanje u državi kakvo jeste – opstruiranje drugih gradova i kantona da prihvate migrante i da nam pomognu, a to nema veze sa humanošću i jedinstvom građana”, rekao je Midžić.

Crveni križ neće direktno učestvovati u iseljenju migranata, ono što će raditi jeste ostati u službi humanosti, a to je podjela hrane, vode i odjeće.

Ako se Vučjak zaista isprazni, Crveni križ, odnosno mobilni timovi u Bihaću, nastavit će pomagati migrante gdje god ih primijete, kaže Midžić. Također, ako se Vučjak ukloni, Crvenom križu predstoji premještanje kontejnera i drugih pomagala na drugu lokaciju,a to bi zbog teškog vremena moglo trajati danima.

“Mi da kao Crveni križ pratimo političke odluke i dešavanja onda ne bismo bili nigdje. Tu smo svakodnevno i sarađujemo zajedno sa MUP-om koji imaju jedan nezahvalan zadatak”, rekao je Midžić.

Podsjećamo, transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak, što je zaključak razgovora ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

 

Izvor: usn.co.

Related posts