Korupcija je lopov koji krade od građana BiH

Korupcija je lopov koji krade od građana Bosne i Hercegovine sve ono u čemu treba da uživaju, poručio je zamjenik šefa Misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Paul Horowitz na otvaranju informativnog štanda u okviru kampanje “Borba protiv korupcije”.

Otvaranjem štanda u Sarajevu počela je Sedmica obilježavanja borbe protiv korupcije u BiH, u čijem fokusu će biti podizanje svijesti o važnosti borbe protiv korupcije.

Horowitz je novinarima kazao da korupcija utječe na život svakog čovjeka u BiH te da je prisutna svuda.

– Samo zajedno možemo raditi na rješavanju ovog problema. Informiranje građana kako da prijave korupciju je jedan od koraka u rješavanju ovog problema – istaknuo je Horowitz.

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović je kazao da današnja kampanja predstavlja nastavak aktivnosti u borbi protiv korupcije.

Podsjetio je da je MUP KS, da bi povećao stepen borbe protiv korupcije, aktivirao aplikaciju za online prijavu korupcije.

– Na taj način građani mogu prijaviti korupciju anonimno, a svakako ostaje i naš broj 122 koji je otvoren za prijave – naveo je Halilović.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo u protekle dvije godine podiglo je ukupno 41 optužnicu u vezi s predmetima koji se dovode u vezu s koruptivnim radnjama.

Šef Odjela za privredni kriminalitet i korupciju Tužilaštva KS Sanin Bogunić je istakao da je ove godine podignuta 21 optužnica protiv 97 osoba u vezi s tim krivičnim djelom.

– Predmetima tih optužnica su obuhvaćeni javni zvaničnici, bivši ili sadašnji tužioci, advokati, sudije, profesori, bivši ministri, načelnici općina, a sve te optužnice su potvrđene – kazao je Bogunić, navodeći da je za manje od dvije godine urađeno mnogo na borbi protiv korupcije.

Kampanju “Borba protiv korupcije” pokrenuli su Uprava policije MUP-a KS i Tužilaštvo KS u saradnji s Međunarodnim programom pomoći u kriminalističkoj obuci (ICTAP) i Uredom za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona Vlade SAD-a (INL).

Related posts