Koronavirus stigao u BiH: U funkciji karantin na graničnom prelazu Izačić

U Zavodu za javno zdravstvo USK ističu kako na pomenutom graničnom prelazu rade profesionalci obučeni za postupanje u ovakvim situacijama, te da su se i prethodnih godina pripremali za slične situacije.

Na graničnom prelazu Izačić, kod Bihaća, osposobljen je i stavljen u funkciju prvi karantin u Unsko-sanskom kantonu namijenjen za osobe kod kojih se, prilikom kontrole, posumnja na virus korona.

Iz Granične policije BiH ističu kako se prilikom kontrole putnika, ukoliko se pokaže opravdana sumnja da su prisutni simptomi bolesti, kontaktiraju Kantonalna bolnica u Bihaću i zdravstveni radnici, a do tada se ta osoba zadržava u krantinu.

U Zavodu za javno zdravstvo USK ističu kako na pomenutom graničnom prelazu rade profesionalci obučeni za postupanje u ovakvim situacijama, te da su se i prethodnih godina pripremali za slične situacije.

Ministarka zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović istakla je kako na području Unsko-sanskog kantona dosad nema registrovanih osoba zaraženih korona virusom, prenose Nezavisne novine.

Prema njenim riječima, u posljednjih 10 dana evidentirane su 22 osobe koje su došle sa prostora gdje se pojavio ovaj virus.

– Ove osobe se nalaze u kućnoj izolaciji i dosad nije bilo slučajeva pozitivne anamneze. U slučaju da se to dogodilo, ta lica bila bi upućena na Infektivni odjel Kantonalne bolnice. Od ovog broja, dva lica su došla iz Irana, 29 je iz Italije i jedan iz Kine – istakla je Ćemalovićeva.

Inače, Ministarstvo zdravstva USK pozvalo je sve domaće i strane državljane koji imaju stalni ili privremeni boravak u Federaciji BiH, a koji su se u posljednjih sedam dana vratili iz Italije, Južne Koreje ili Irana, da se putem telefona, bez obzira na to da li imaju simptome bolesti ili ne, jave svom nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji. U slučaju pojave respiratorne bolesti, povišene temperature, kašlja ili otežanog disanja treba odmah telefonom da obavijeste Zavod za javno zdravstvo USK ili hitnu pomoć. Takođe, svim građanima je preporučeno da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima se nalaze žarišta virusa.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts