Nestvarni triple-double Dončić postao NBA rekorder i pridružio se Jordanu

Luka Dončić triple-doubleom (30 koševa, 17 skokova, 10 asistencija) za pobjedu Dallasa nad New Orleansom 127:123 nakon produžetaka potpuno je zasjenio Ziona Williamsona (21 koš, šest skokova), mladu superzvijezdu na drugoj strani, srušio niz legendi Mavericksa i NBA-a te postao rekorder kluba i najjače lige svijeta u posebno prestižnoj kategoriji, rezervisanoj za velemajstore.

No, prije toga, podsjetimo da je Dallasov broj 77 svoj prvi NBA triple-double ostvario prije 77 utakmica, protiv Milwaukeeja 21. januara prošle godine. Do jutrošnje utakmice s New Orleansom 21 put uspio je doći do triple-doublea, od čega je na deset utakmica s tim učinkom ubacio po 30 poena, na 25 utakmica imao je barem 30 koševa, a čak 63 utakmice završio je s najmanje 20 koševa. Prosjek mu je bio 26,5 koševa, 9,4 skoka i 8,2 asistencija po utakmici. Jasno je dakle da je triple-double učinkom za historiju nadmašio svoje ionako impresivne brojke.

Slovenskom fenomenu ovo je bio već 14. triple-double u tek drugoj sezoni u NBA ligi, u kojoj je vodeći po broju utakmica s triple-double učinkom. Najnovije takvo ostvarenje mu je ukupno 22. za Dallas, čime je srušio Jasona Kidda i postao rekorder Mavsa po broju triple-doubleova. Napominjemo da je Kidd do svog pothvata došao za šest sezona u klubu, dok je Dončiću za rušenje njega trebalo manje od dvije.

Dončić je rušenjem još jedne legende Dallasa postavio još jedan rekord. Ovo mu je bila 16. utakmica sezone na kojoj je ostvario 30 poena i 10 skokova čime je nadmašio Dirka Nowitzkog, dosadašnjeg rekordera s 15 takvih utakmica u sezoni.

Još veće legende, ali na ligaškom planu, Dončić je također pretekao ovim triple-doubleom. Pet dana nakon 21. rođendana postao je tek treći igrač u NBA historiji koji je prije 22. rođendana ostvario triple-double s 30 poena, 15 skokova i 10 asistencija. Međutim, Magic Johnson to je uspio s 21 godinom i 227 danom, a Oscar Robertson s 21 godinom i 357 dana starosti, pa je Dončić dakle najmlađi igrač otkako se igra najjača liga koji je ostvario navedeni pothvat.

Ujedno je uz Nikolu Jokića jedini koji je ove sezone u NBA-u uspio doći do 30/15/10 učinka.

Konačno, Dončić je novim učinkom za NBA historiju, desetom utakmicom sezone na kojoj je ostvario triple-double uz 30 koševa, postao tek peti igrač kojem je to uspjelo. Tako se pridružio velikanima Oscaru Robertsonu, Michaelu Jordanu, Jamesu Hardenu i Russellu Westbrooku.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts