Koordinacija temeljnih boračkih organizacija ARBiH: Sankcionisati Dodikove antidejtonske aktivnosti

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije Republike BiH saopćila je danas da Bosna i Hercegovina ulazi u najtežu postdejtonsku krizu …

… koja prijeti eskalacijom i nesagledivim posljedicama po stabilnost i mir u zemlji i regionu.

– Svjedočimo jačanju onih snaga koje su direktno odgovorne ili slijede tekovine presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, njihovom koordiniranom djelovanju, prijetnjama, napadima na ustavnopravni poredak i pokušajima da političkim sredstvima realiziraju ratne ciljeve.

Istovremeno svjedočimo izostanku reakcije pravosudnih institucija, kao i neodlučnosti, indolenciji ili potpuno pogrešnom pristupu međunarodne zajednice – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ono što najviše zabrinjava jesu podjele i svađe snaga unutar probosanskog bloka.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine stoga poziva lidere stranaka koje čine probosanski blok da političke razlike, lične interese ili međusobne animozitete ostave po strani, te da se ujedine i hitno definišu zajednički odgovor na teške izazove sa kojima se država suočava.

– Predstavnici patriotskih stranaka imaju historijsku odgovornost i ne smiju nasijedati na pokušaje unošenja razdora u probosanski blok od dijela međunarodne zajednice, koja toleriše dominaciju SNSD-a u entitetu RS i pomaže HDZ-u da ostvari dominaciju u Federaciji BiH.

Tražimo od pravosudnih institucija BiH da prestanu kukavički zatvarati oči pred sve drskijim antiustavnim i protuzakonitim postupcima Milorada Dodika – ističe se u saopćenju.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH traži od Ureda visokog predstavnika i članica Vijeća za implementaciju mira da u skladu sa svojim mandatom konačno reaguju i sankcionišu Dodikove antidejtonske aktivnosti.

Podsjećaju Christiana Schmidta da je on visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo FBiH, i da je dužan izvršavati svoj mandat i u entitetu RS.

– Srpski narod čini 2,5 posto stanovništva FBiH i posjeduje ustavne i zakonske mehanizme koji taj narod čine nezaobilaznim faktorom u procesu formiranja i djelovanja vlasti. S druge strane, Bošnjaci i Hrvati čine gotovo 17 posto stanovništva entiteta RS i nemaju apsolutno nikakav utjecaj u vlasti. Visoki predstavnik je dužan ispraviti takvu asimetriju umjesto što se bavi intervencijama na Ustav FBiH i Izborni zakon BiH koje pogoduju HDZ-u. Izmjene Ustava FBiH se mogu postići isključivo dogovorom domaćih aktera, a ne nametanjem po direktivi Andreja Plenkovića i Viktora Orbana – navodi se u saopćenju.

Napominje se da, ukoliko nove nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu ne budu htjeli ili ne budu znali zaustaviti predstavnici međunarodne zajednice, pravosudne institucije, sigurnosne agencije i političari, “budite sigurni da će ih zaustaviti bosanskohercegovački patrioti, isto onako kako su to uradili prije 30 godina”.

– Upozoravamo one koji stoje iza tih nasrtaja, ali i one koji ih tolerišu ili ohrabruju, da su bosanskohercegovački patrioti mnogo svjesniji, spremniji i organizovaniji nego što su bili prije 30 godina i da ćemo efikasno zaustaviti bilo kakav pokušaj ostvarivanja ciljeva koji nisu ostvareni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu – navodi se u saopćenju Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts