Kontraofanziva poprima oblik: Pokrenute nove borbe, vraćeno ukupno 90 kvadratnih kilometara

Ukrajinska kontraofanziva poprima oblik nakon što su pokrenute dodatne bitke na jugoistoku zemlje. Do sada su se ka ruskoj liniji pomjerili više od 7,5 kilometara, osvojeno je nekoliko sela zajedno sa 90 kvadratnih kilometara površine.

Ukrajinski vojni zvaničnici izvještavaju o “djelimičnom uspjehu” u pokušajima napredovanja u regionu Zaporožja, a borbe su u toku u nekoliko oblasti.

Najviši ukrajinski general također je rekao da je vojska u svojoj ofanzivi vidjela “određene dobitke” i da “ide naprijed”.

Kijev je započeo i ranu fazu široke kontraofanzive na jugoistočne dijelove zemlje pa kijevski borci trenutno vode žestoke bitke u tim područjima.

Obje strane su također prijavile sukobe u regionu Donjecka.

Ukrajina je nekoliko mjeseci planirala kontraofanzivu, obučavajući vojno osoblje i gomilajući oružje. Nisu željeli označiti početak kontraofanzive, nego je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio nekoliko dana kasnije da se odvijaju kontraofanzivne aktivnosti.

Ukupno, tokom protekle sedmice, napredovanje ukrajinskih trupa iznosilo je 6,5 kilometara, saopćilo je Ministarstvo odbrane. Uzeli su pod svoju kontrolu 90 kvadratnih kilometara. Oslobodili su četiri sela u Donjeckoj oblasti te tri sela u regionu Zaporožje.

Od 14. juna borbe se nastavljaju u pravcu Berdjansk kod sela Makarivka. Borbe se vode i na području sela Novodanilivka i Novopokrovka regije Zaporožje, koja se nalaze južno od Orihova.

Zapadni mediji i stručnjaci očekuju da će napredovanje ukrajinskih trupa biti sporije i smrtonosnije nego prošle godine tokom oslobađanja Harkovske oblasti i desne obale Hersonske oblasti. Međutim, ističu da će uspjeh kontraofanzive utjecati na razgovore o budućoj podršci Ukrajini.

Izvor: Klix.ba

Related posts