Analiza Dragiše Sikimića: Ko su, zapravo, Dodikovi stručnjaci za kreiranje lažne stvarnosti?

Vlast u bh. entitetu Republika Srpska uz pomoć kupljenih analitičara i podobnih medija stvorila je „zavidnu“ propagandnu mašineriju na koju godišnje troši milione maraka, a sve u cilju stvaranja lažne slike o njihovoj vladavini, piše u analizi koju je objavio portal Moja Hercegovina iz Trebinja.

U tekstu urednika Dragiše Sikimića stoji da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u posljednjih nekoliko godina uložila velike napore, ali i novac, u formiranje medijsko-analitičke scene koja u ovom trenutku radi na, kako navodi, „propagandnom dezinformisanju javnosti u korist vladajuće većine.“

To, navodi autor, potkrijepljuju mnogobrojni izvještaji, saradnje, dokumenti, izjave, kao i način na koji „takozvani stručnjaci iz raznih oblasti, potpomognuti medijima, nastupaju u javnosti.“

„Možda najpoznatiji od njih je Dževad Galijašević, koji je za decenijsku saradnju sa vladajućom garniturom u RS nagrađen angažmanom u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, iz kojeg mu se mjesečno isplaćuje 2.700 KM. Galijašević je inače stalan gost u Palati predsjednika RS i Vladi RS, koji su usput redovni pokrovitelji njegovih nastupa“, piše u tekstu Sikimića, koji objavljuje i faksimile ugovora između Galijaševića i Centra, prenosi novinska agencija Patria.

Kao drugi Dodikov „propagandist“ u tekstu se navodi Predrag Ćeranić, stručnjaka za bezbjednost. U tekstu stoji da je „propagandnim djelovanjem u službi SNSD-a zaradio mjesto dekana na Fakultetu bezbjednosnih nauka. Navodi se i to da je Ćeranić za „izobličavanje stvarnosti i sijanje straha među narodom dobijao platu i na mjestu savjetnika ministra unutrašnjih poslova RS, a često je angažovan i od strane drugih entitetskih institucija.“

U analizi se navodi i ime analitičara iz Beograda Aleksandra Pavića, nekadašnjeg savjetnika Biljane Plavšić, koji vrlo čest sagovornik medija pod kontrolom vlasti u RS.

„Pomenuti trojac trenutno je najagilniji u radu za režim u RS. Njihovo sinhronizovano djelovanje u medijima postalo je svakodnevnica, a da se ovdje radi o udruženom poduhvatu, pokazuje i izdanje knjige Dževada Galijaševića „Epitaf za Bosnu“, čiji je recenzent Aleksandar Pavić, a urednik izdanja Predrag Ćeranić“, navodi Sikimić.

U tekstu se spominje i ime savjetnika Milorada Dodika, Nenada Kecmanovića koji se u medijima predstavlja kao „profesor analitičar“. Navodi se i ime Stefana Karganovića koji se sumjići za utaju 104.680 KM. Prema saznanjima portala Moja Hercegovina iz budžeta Republike Srpske je u periodu od 2008. do 2014. godine za Nevladinu organizaciju koju vodi Karganović izdvojeno 1.898.900 KM.

„Inače, ovo je samo dio novca koje je vlast isplatila Karganoviću“, navodi autor analize, prenosi NAP.

„Kada govorimo o javnom servisu kao glavni „stručnjaci“ koje je vlast obezbjedila putem RTRS-a su Miroslav Lazanski i Mato Đaković. Lazanski je na RTRS-u angažovan od marta 2016. godine sa autorskim ugovorom za emisiju “Lazanski direktno”, za šta je mjesečno plaćen 1.600 KM. Sa druge strane, Đakoviću, zaposlenom u RTRS-u od juna 2016. godine, u prosjeku su plaćali 1.718 KM mjesečno, uz obračun minulog rada i toplog obroka“, navodi se u analizi.

Analiza Sikimića tretira i analitičara iz Beograda Dragomira Anđelkovića, Duška Vukotića iz udruženja “Veterani RS”, Dodikovog savjetnika Aleksandra Vranješa, generala Vojske RS Rodoljuba Anđića kao i neka druga imena koja se najčešće spominju u medijskom prostoro pod kontrolom Dodika i SNSD-a.

Željko Raljić iz Centra za slobodno novinarstvo smatra da je u Republici Srpskoj sve stavljno u funkciju, kako navodi, režimske propagande.

„Dokle se otišlo u toj jeftinoj političkoj propagandi najbolje se vidi iz činjenice da je u tu svrhu uzurpiran i RTRS. Javni RTV servis Republike Srpske odavno se pretvorio u propagandnu mašinu SNSD-a. Na RTRS prostora nema čak ni za koalicione partnere, DNS i SP, osim ako nije u funkciji blaćenja opozicije i svakog ko kritikuje Milorada Dodika i njegovu decenijsku vlast. Vlast je u panici i služi se najpodlijim podmetanjima i lažima kako bi omalovažila i ocrnila opoziciju. Javno se prijeti građanima koji pružaju podršku bilo kome ko drugačije misli. Od ove vlasti jedino su gore njihove medijske sluge, posebno u RTRS i ATV koje uopšte ne želim da komentarišem. Inače, to je jeftina propaganda koja gubi na efikasnosti, što potvrđuje i pad gledanosti RTRS i ATV u odnosu na BN televiziju koja ima kritičan odnos prema vlasti. Gledanost informativnog programa BN televizije je veća od gledanosti RTRS i ATV zajedno“, tvrdi Raljić, prenosi NAP.

Kompletna analiza dostupna na linku OVDJE

Related posts