Kome je zabranjeno finansiranje političkih stranaka u BiH?

Ko je i koliko finansirao političke stranke i nezavisne kandidate na prethodnim lokalnim izborima mogli se čitati na N1info.com portalu.

Velike finansijske injekcije fizičkih i pravnih lica stizale su na transakcijske račune SDA, HDZ-a, SBB-a, SNSD-a, SDP,a SDS-a, GS-a, DF-a, Naše stranke, ali i nezavisnih kandidata…

Ipak, Odredbom Zakona o finansiranju političkih stranaka ne mogu svi finansirati političke kandidate i stranke.

Naime finansiranje bh. političkih stranaka striktno se zabranjuje organima uprave države BiH, entiteta, kantona, Brčko Distrikta BiH, te gradskim i općinskim organima, javnim institucijama, javnim preduzećima, humanitarnim organizacijama.

Također, pravo finansiranja političkih stranaka zabranjuje se neimenovanim, odnosno anonimnim donatorima, vjerskim zajednicama, sindikatima, udruženjima i drugim neprofitnim organizacijama koje se finansiraju javnim sredstvima bez obzira na iznos sredstava.

Političke kandidate i stranke ne mogu finansirati ni pravna lica u kojima uloženi javni kapital iznosi najmanje 25%, druge države, strane političke partije i strana pravna lica.

Zakon nije propisao zabranu stranim fizičkim licima da finansiraju političke stranke.

Što se tiče nezavisnih kandidata odredbe ovog Zakona koje se odnose na dobrovoljne priloge, zabranu finansiranja i pogodovanja te nadzor i finansijsko poslovanje odgovarajuće se primjenjuju na liste nezavisnih kandidata i nezavisne kandidate.

Za razliku od BiH u Srbiji je zabranjeno finansiranje političkog subjekta od stranih država, stranih fizičkih i pravnih lica, osim međunarodnih političkih udruženja čiji prilog ne može biti u novcu.

N1

Related posts