Čovjek koji se suprostavio Trumpu i vratio vjeru u SAD

Avioprijevoznik Qatar Airways dopustit će ukrcavanje putnicima kojima je izvršna uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa onemogućila ulazak u avione za SAD, nakon odluke saveznog sudije u Seattleu koji je blokirao Trumpovu zabranu.

Američka granična i carinska služba rekla je Qatar Airwaysu da može ukrcati putnike iz sedam zemalja s muslimanskom većinom i sve izbjeglice kojima je u skladu s uredbom to bilo zabranjeno, kaže se u saoćenju na web stranici kompanije. Glasnogovornica je potvrdila da će kompanija početi prihvaćati putnike s važećim putnim dokumentima.

Nominovao ga Bush

Privremena odluka saveznog sudije Jamesa Robarta vrijedi za cijeli američki teritorij dok se žalba koju je u ponedjeljak uložio tužilac države Washington Bob Ferguson ne razmotri u potpunosti.

James L. Robart federalni je sudija u državi Washington još od 2004. godine kad ga je za tu poziciju nominirao George W. Bush, piše CNN. Uz sudijski, poznat je i po svom društveno korisnom radu pa je tako bio uključen u rad zaklade koja je pomagala djeci s posebnim potrebama.

Ovo nije prvi put da je izazvao zanimanje medija. Robart je naime, tokom jednog saslušanja u avgustu izjavio kako su “crni životi važni” (“black lives matter”). Dogodilo se to tokom saslušanja koje je uslijedilo nakon što je Ministarstvo pravosuđa utvrdilo kako postoji opravdana sumnja da policija u Seattleu primjenjuje pretjeranu silu u ophođenju s pripadnicima manjina, prenosi Dnevnik.

Izbjeglice zastupao pro bono

Sudija koji je rekao “ne” Trumpu tokom svoje karijere je pro bono zastupao izbjeglice, a često je isticao kako sudovi moraju pomoći osobama koje smatraju da se pravosudni sistem okrenuo protiv njih.

“Činjenica da možete pomoći ljudima jedan je od najljepših aspekata bavljenja pravom. Ako me Senat potvrdi, u sudnici ću svakoga tretirati s dostajanstvom i poštenjem kako bi na izlasku osjetili da su imali pošteno suđenje”, kazao je prilikom saslušanja.

/N1

Related posts