Kolinda promijenila retoriku: Na narodima u BiH je da mijenjaju izborno zakonodavstvo

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izmjene i dopune Izborne zakona BiH. Na drugoj strani, Vučić je odbio davati bilo kakve komentare na procese donošenje zakona u BiH ističući “da ne bi bilo fer” o tome se izjašnjavati.

Grabar-Kitarović je rekla da su jako važni trilateralni sastanci predstavnika BiH, Srbije i Hrvatske kako bi se riješila pitanja koja opterećuju današnju BiH. Ona ističe da Hrvatska i Srbija jamče mir u BiH slijedom Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno da imaju obavezu čuvati mir u stabilnost u BiH.

“Hrvatska smatra da se Izborni zakon BiH mora mijenjati i nadograđivati. U izmjena Izbornog zakona BiH treba poštivati odluke Ustavnog suda BiH, presudu Sejdić-Finic te samo načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je jednakopravnost triju naroda. To znači da predstavnika Hrvata u Predsjedništvu BiH trebaju birati Hrvati”, rekla je Grabara-Kitarović.

Ona je rekla da je na narodima BiH da dogovaraju detalje i načine na koji planiraju mijenjati Izborni zakon BiH.

Vučić je kazao kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rado viđen gost u Beogradu sa kojim ima visok stepen saglasnosti o različitim pitanjima. On je kazao da neće komentarisati izmjene Izbornog zakona BiH jer ne “bi bilo fer da se o tome izjašnjavam”.

“Smatramo da Srbi i Hrvati imaju dobar odnos u BiH i ne želimo da se on kvari. Takav odnos želimo i sa bošnjačkom zajednicom”, rekao je Vučić.

klix.ba

Related posts