Disciplinski postupak protiv vojnika koji je veličao Ratka Mladića

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) pokrenule su disciplinski postupak protiv vojnika Đorđa Tojčića, koji je na svom Instagram profilu veličao Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Policijski organi u BiH također provjeravaju navode prijave protiv Tojčića, koji je objavio sliku prepoznatljive Mladićeve vojne kape iz ratnih dešavanja, uz natpis: “Zna Evropa, al’ neće da prizna, borio se general protiv terorizma!” U opisu slike, Tojčić je dodao i poruku: “Hvala za sve!!”, o čemu je ranije pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

– Zbog kršenja i nepoštovanja komandi koje tretiraju problematiku postavljanja sadržaja na društvene mreže te fotografiranja na vojno kontroliranom području, a sve u skladu sa zakonima i pravilima OS-a i Ministarstva odbrane (MO) BiH, pokrenut je disciplinski postupak protiv Tojčića – potvrđeno je u Ministarstvu odbrane BiH, javlja BIRN-Justice Report.

Disciplinski postupak još nije proveden do kraja, a u Ministarstvu odbrane BiH navode da, ukoliko se utvrde propusti, bit će mu izrečena disciplinska mjera.

Tojčić nije jedini pripadnik OS-a koji je veličao optužene ili osuđene za ratne zločine. U proteklom razdoblju evidentirano je sedam slučajeva da su pripadnici OS-a BiH na društvenim mrežama veličali osobe osuđene pred Haškim tribunalom.

– Istim su, prema težini učinjenog propusta, nakon provedenih disciplinskih postupaka, izrečene odgovarajuće mjere u skladu s važećim propisima u MO i OSBiH – rečeno je u ministarstvu.

Sliku Mladićeve vojne kape Tojčić je objavio 22. novembra prošle godine, na dan kada je Tribunal u Haagu bivšeg generala Vojske Republike Srpske (VRS) osudio prvostepeno na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone i deportacije nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva, držanje kao talaca vojnika Ujedinjenih nacija (UN) te druge zločine počinjene u proteklom ratu, podsjeća BIRN.

Related posts