Koje automobile bi ministri mogli kupiti za 50.000 KM?

U Vladi RS nedavno su najavili kupovinu novih automobila koje bi uglavnom koristili ministri.

Taj potez ali i činjenica da mnogi od tih automobila nerijetko koštaju i preko 100.000 KM izazvali su proteste, perfomanse ali i peticije u kojima se traži da najviša cijena za automobil koji kupuje Vlada bude 50.000 KM. Pošto je taj plan podržalo 6.500 građana istražili smo šta je na tržištu dostupno ministrima i u koje modele bi se mogli “uklopiti”. Naravno, modela ima mnogo ali ova četiri bi mogli biti favoriti.

Prva na listi je Škoda Octavia koja se i ranije koristila kao službeno vozilo u Vladi RS. Pored toga što je automobil atraktivnog izgleda može da se pohvali i bogatom opremom.

Ministri bi vjerovatno primjetili malu razliku i što se tiče udobnosti na dužim putovanjima u odnosu na popularne audije A6 i A8 kojih ima najviše u voznom parku Vlade RS. Njena cijena kreće od 28. 866 KM za verziju sa osnovnom opremom. Najskuplja verzija je taman oko zacrtanog budžeta od 50.000 KM.

Ako se ipak insistira na njemačkom autu u obzir dolazi i Opel Insignia. Pored atraktivnog izgleda kojeg se nebi posramio ni jedan ministar takođe ima bogatu opremu i cijenu koja u zavisnosti od nivoa opreme startuje od 41.268 KM.

https://youtu.be/eXpk9XueYso

Ne treba govoriti da u serijskoj opremi ovaj automobil ima sve što je potrebno ali vrijedi izdvojiti i nekoliko dodatnih “stvarčica”:

– R 4.0 IntelliLink sistem za informisanje i zabavu sa 7″ dodirnim ekranom u boji

-automatsko kočenje u slučaju nužde s detekcijom pješaka

– Servoupravljač osjetljiv na brzinu

– LED dnevna svjetla i stražnja svjetla

Malo više od zacrtane granice od 50.000 KM košta i Folksvagenov Pasat.

Nivo opreme Comfortline, kojem samo ime govori da je fokus na udobnosti putnika, kreće od 52.323,00 KM. Zanimljivo je da je ovaj model svojevremeno proglašen za najbolji automobil u Evropi.

U konkurenciju ulazi i Ford Mondeo.

Cijena mu startuje od 42,383 pa kao i u slučaju Insignie ima dosta prostora za kupovinu skuplje verzije ili dodatne opreme. – piše atv.

Related posts