Koga Dodik vara, sebe ili druge? Politički ciljevi za javnost su kako vjetar puhne

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik često mijenja svoje stavove i političke ciljeve, barem u brojnim predstavama za javnost. Tako je od političkog i životnog cilja nezavisne RS ponovo stigao do “dejtonske pozicije RS-a”.

“Moj politički cilj je dejtonska pozicija Republike Srpske, ono što u Dejtonu i Ustavu piše, a ono što su nam visoki predstavnici nametnuli mora da bude ponovo razmatrano, uređeno i dovedeno u okvire Ustava”, napisao je Dodik danas na Instagramu.

Ova poruka stiže nakon njegovih ovosedmičnih sastanaka sa predsjednicima Hrvatske i Srbije, Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.

Upravu tu treba tražiti uzrok Dodikovog “smirivanja” i novog pokušaja stabilizacije političkih prilika u BiH koje je on lično destabilizirao i napravi strašnu krizu udarima na Ustav BiH, institucije i Dejtonski mirovni sporazum.

Iako je Dodik sada za “dejtonsku poziciju Republike Srpske” nikada ne treba zaboraviti njegove izjave i poruke sa tribina i govornica da je nezavisnost RS-a njegov cilj i da je RS država.

“Ili me pratite u ovome, idemo u nezavisnost, ili pristanite da budete potlačeni, šta vam ja tu mogu. U svakom slučaju mislim da tu moju politiku koju sam vodio do sada značajan deo naroda podržava i razume”, rekao je u septembru prošle godine.

Istog mjeseca je poručio i: “Republika Srpska treba da bude sačuvana, ojačana ka krajnjem cilju da bude nezavisna država koja će urediti svoje državne odnose sa Srbijom.”

Više puta je ponavljao da je “samostalnost Republike Srpske nacionalni i narodni cilj i naravno da treba da bude i politički cilj”.

Milorad Dodik, na čelu entiteta RS, je pod velikim pritiskom i praktično politički izoliran od EU i SAD-a, osim predstavnika Mađarske i Hrvatske (Zoran Milanović) koji se s njim ponekad sretnu.

Entitetu RS, zbog politike Milorada Dodika, uveliko prijeti i finansijska izolacija s obzirom da iz Sjedinjenih Američkih Država stižu poruke da će oni raditi s međunarodnim kreditorima da se blokiraju sredstva svima koji rade na destabilizaciji BiH i urušavaju Dejtonski mirovni sporazum.

Mnogi smatraju da Dodik traži sve moguće opcije za izlazak iz duboke krize koju je proizveo. Iako se mnogo puta do sada izvukao, pitanje je koliko više iko želi trpiti prvog čovjeka RS-a i samo čekati na njegove nove napade.

Izvor: Klix.ba

Related posts