Kantonalni štab Civilne zaštite: Bihać i Cazin da proglase stanje prirodne nesreće zbog snijega

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, u funkciji komandanta Kantonalnog štaba Civilne zaštite USK, sazvao je danas, u Bihaću, sjednicu Štaba te je analizirano trenutno stanje na području Unsko-sanskog kantona vezano za vremenske nepogode koje su zadesile ovaj dio Bosne i Hercegovine.

– Stanje u gradovima i općinama USK je teško, najizraženiji su problemi u u Cazinu te Bihaću gdje je visina sniježnog pokrivača trenutno 82 centimetra. prometnice nisu kvalitetno očišćene, pogovo površina za kretanje pješaka čime je ugrožena njihova sigurnost. Zato smo zaključili da se obratimo gradskim upravama Bihaća i Cazina sa preporukom da razmotre mogućnost proglašenja stanja prirodne nesreće te da, ukoliko nisu u mogućnosti da vlastim resursima riješe problem, tražimo pomoć Oružanih snaga. Kantonalna Civilna zaštita ima namjenska sredstva za pomoć općinama ukoliko se proglasi stanje prirodne nesreće ili elementarne nepogode, što bi trebalo aktivirati posebno jer već na terenu imamo slučajeve da se urušavaju zgrade javnih ustanov. Zbog sigurnosti nastavnika i učenika tražili smo od Ministarstva obrazovanja da se do daljnjeg obustavi izvođenje nastave u školama. Kad se govori o regionalnim cestama informisani smo da su sve prometnice prohodne. Kanjon Bihać – Bosanska Krupa je magistralna cesta i ta je dionica opasna, i postoji mogućnost sniježnih lavina te ćemo sugerisati da se promet tim pravcem privremeno obustavi, kazao je dr. Rošić.

Preporuka Kantonalnog štaba CZ jest da se snijeg koji se uklanja sa gradskih prometnica na trotoare počne odvoziti te da gradski štabovi Civilne zaštite sagledaju stanje i mogućnosti reagovanja te ukoliko nemaju dovoljno sredstava da angažuju namjenska sredstva Kantonalne Civilne zaštite za situacije zaštite i spašavanja.

Related posts