Ko je jedina turska ministrica u novoj vladi?

Nakon što je svečano položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turske, Recep Tayyip Erdogan je imenovao novi kabinet koji ima 17 ministara.

Jedina ministrica u ovome kabinetu jeste Mahinur Ozdemir Goktas, koja će obnašati funkciju ministrice porodice i socijalne službe.

Mahinur Ozdemir Goktas je žena zanimljive biografije od djevojčice rođene u Briselu, političarke u Belgiji do sada nove turske ministrice.

Ona je rođena u Briselu 1982. godine. Završetka dodiplomski i postdiplomski studija na Fakultetu za ekonomiju, političke i socijalne nauke Univerziteta Libre de Bruxelles. Također je bila aktivna članica mnogih nevladinih organizacija u Schaerbeeku i osnivačica studentske organizacije. Godine 2006. izabrana je za članicu općinskog vijeća u općini Schaerbeek.

Zatim se pridružila se Kršćansko-demokratskoj stranci u Briselu 2009. godine i izabrana je za članicu Briselskog regionalnog parlamenta 7. juna 2009. Bila je prva žena koja je nosila hidžab u nekom belgijskom parlamentarnom tijelu.

Također je bila zamjenica predsjednika Odbora za socijalne usluge Briselskog regionalnog parlamenta i zamjenica predsjednika Komisije za jednakost šansi žena i muškaraca sve do 2019. godine. Radila je kako u parlamentu tako i u nevladinim organizacijama na pitanjima zapošljavanja žena, ženskog poduzetništva, nasilja nad ženama i jednakosti šansi.

Aktivno se angažovala u borbi protiv diskriminacije i islamofobije. Goktas je 2015. godine isključena iz svoje stranke zbog toga što nije priznala genocid nad armenima iz 1915. godine. Nakon toga je nastavila obavljati dužnost kao nezavisna zastupnica.

Ona je 2019. godine nagrađena Kraljevskim državnim ordenom Leopolda za svoj rad u Belgiji.
Nakon toga dolazi do zaokreta u njenoj karijeri, te biva imenovan za ambasadora Republike Turske u Alžiru 2020. godine.

Članica je Komisije za savjetovanje žena Organizacije islamske saradnje od 2019. godine.

Govori francuski, flamanski, engleski, turski i španski jezik.U braku je i majka je dvoje djece.

I sada je imenovana za ministrice porodice i socijalne službe.

Njen zanimljiv karijerni put, može poslužiti i kao lekcija za uspješnu integraciju ostvarenih političara iz dijaspore u naš bosanskohercegovački politički sistem. Znanje koje je Mahinur donijela turskoj diplomatiji i nove perspektive su zasigurno bile korisne u njenoj diplomatskoj karijeri. A svakako da je njeno imenovanje Erdoganova poruka svim Turcima u dijaspori. Ako vas oni odbace zato što ste ‘uspješni turci’, matica će vas uvijek primiti i nagraditi.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts