Francuska u potpunosti zabranila korištenje mobitela u školama

Učenici u Francuskoj više neće moći pregledavati društvene mreže na časovima nakon što je zakonodavstvo ove zemlje izglasalo zabranu korištenja mobilnih uređaja u školama.
Prema novim pravilima, učenici mlađi od 15 godina morat će ostavljati mobitele kod kuće ili ih držati ugašenima do kraja nastave.

Nova mjera zabranjuje i korištenje tableta, kompjutera i drugih uređaja koji imaju mogućnost spajanja na internet.

Zabrana nije dozvolila nikakve izuzetke za učenike s posebnim potrebama ili upotrebu mobitela u edukacijske svrhe na časovima ili prilikom vannastavnih aktivnosti.

Ova mjera rezultat je obećanja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iz njegove predizborne političke kampanje.

Pored zabrane korištenja mobitela za učenike, podsjećamo kako je u Francuskoj od 2010. godine nastavnicima i profesorima zabranjeno korištenje mobitela tokom nastave. Ranije ove godine Francuzi su pooštrili pravila i kada je riječ o korištenju mobitela tokom vožnje. Tako sada u Francuskoj ne možete telefonirati ili poslati poruku u automobilu čak ni kada se zaustavite pored ulice.

Kroz zabranu korištenja mobila u školama vlasti u Francuskoj žele doprinijeti boljem zdravlju djece i ljudi u ovoj zemlji koji provode previše vremena na mobilnim uređajima i društvenim mrežama.

Related posts