Ko je HDZ-ov nezakoniti policijski komesar koji je zaustavio izbjeglice?

Ilija Lasić, policijski komesar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu koji je izdao naredbu da se zaustavi i u Sarajevo vrati konvoj sa izbjeglicama, nelegalno obnaša tu dužnost.

Potvrdio je to i Kantonalni sud u Mostaru u julu prošle godine, uvaživši žalbu tužitelja Amira Begića, bivšeg komesara policije i jednog od kandidata koji je bio zadovoljio konkursnu proceduru za ovu poziciju.

Begić je žalbu pokrenuo nakon što je njegov tužbeni zahtjev, koji se odnosi na nezakonite procedure imenovanja policijskog komesara, odbijen na mostarskom Općinskom sudu. Kantonalni sud u Mostaru je preinačio prvostepenu presudu i uvažio tužbeni zahtjev tužitelja. Iako je već trebao biti razriješen dužnosti, to se još uvijek nije dogodilo.

Problem oko izbora komesara eskalirao je, podsjećanja radi, kada su četiri člana Nezavisnog odbora, bez prisustva bošnjačkih članova, kao konačnu odluku potvrdili Lasićevo imenovanje, i to bez obaveznog prethodnog izjašnjavanja Vlade HNK-a o tom pitanju. Podsjećamo, kao reakciju na imenovanje Lasića na poziciju komesara, Klub Bošnjaka u Skupštini HNK podnosi krivičnu prijavu protiv odgovornih u Vladi HNK i Nezavisnom odboru zbog nesavjesnog rada u službi, lažnog predstavljanja, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave.

Lasić je, zbog nelegalnosti obnašanja funkcije policijskog komesara, prestao primati plaću iz budžeta, što je rezultiralo sukobom u Vladi HNK i prijetnjama premijera Nevenka Hercega (HDZBiH) da će obustaviti isplate svih grantova.

Nakon što je nelegalno izabran za policijskog komesara, Lasić je, izvještavali su mediji 2015. godine, započeo obračun sa svim nepodobnim kadrovima u MUP-u HNK, odnosno onima koji neće izvršavati naloge HDZ-a BiH.

Zaustavljanjem konvoja izbjeglica, koje su odlukom državnih institucija upućene u državni Imigracioni centar u Salakovcu, je, smatra ministar sigurnosti Dragan Mektić, narušen ustavno-pravni poredak u našoj zemlji. Iako je potez MUP-a HNK pravdan navodnom odlukom Vlade HNK, ista, tvrde pojedini ministri, ne postoji jer Vlada nije niti zasjedala i raspravljala o tom pitanju, a samim tim nije ni donijela odluku kojom bi dovela u pitanje izvršenja odluke državnih institucija.

Izvor: Faktor

Related posts