Oglasio se premijer Herceg: Nismo informisani o dolasku migranata, to je pokušaj destabilizacije HNK

Iz kabineta premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega oglasili su se danas, kako navode u saopćenju za javnost “u vezi s pokušajem dovođenja većeg broja osoba u Izbjeglički kamp Salakovac”.

“Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konsultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje ko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvanski kanton. Tvrdimo kako je donošenje takve odluke, ma ko da je donio, eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabilizacije HNK, što nećemo dopustiti”, navedeno je u saopćenju.

Dalje nastavljaju da u tom kontekstu, kantonalni organi sigurnosti, izvršavajući povjerene zadaće, dužni su osigurati sigurnost svih građana Kantona i poštivanje javnog reda i mira.

“Svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različitih razloga našle na području BiH, pozivamo odgovorne državne organe da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način. Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući navedenu ustavnu strukturu BiH, sistemski i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status”, navedeno je u saopćenju Vlade HNK.

Related posts