Ko je direktor Krajiškog Zavoda: Ministrica zdravstva traži da doktorima platu isplati direktorica koju je ona smijenila

PIŠE: KRAJINA.BA

Problemi u krajiškom zdravstvu ovih dana su eskalirali. Pored štrajka ljekara i stomatologa zbog neispunjavanja obaveza iz kolektivnog ugovora, kadrovska kombinatorika dovela je do finansijske blokade Zavod zdravstvenog osiguranja USK. Naime, nakon što je bivšoj vd. direktorici ZZO USK istekao mandat, Vlada ju je razriješila na prijedlog ministrice Nermine Ćemalović i na prijedlog iste za novog vd. direktora imenovala Sanela Bajramovića. Problem nastaje kada Općinski sud u Bihaću odbija upisati Bajramovića u registar ovlaštenih osoba, jer na poziciju vrsioca dužnosti direktora može doći samo neko iz reda uposlenih u Zavodu zdravstvenog osiguranja.

Umjesto da ministrica predloži Vladi Kantona stavljanje posljednje odluke van snage i imenuje nekog iz reda uposlenih kako bi se deblokirao rad Zavoda, ona nastavlja agoniju 2000 radnika uposlenih u zdravstvu USK, koji su već 40 dana bez plate. U izjavi za medije nakon današnje sjednice Vlade istaknula je kako je pokušavajući riješiti problem pozvala bivšu vd. direktoricu Senitu Keskic da zaključi bolovanje, vrati se na posao i potpiše platne naloge prema zdravstvenim ustanovama, kako bi se isplatila februarska plata. Nakon toga, kaže ministrica, nek ide opet na bolovanje. Ništa ne bi bilo sporno, da pomenutu vd direktoricu Vlada Kantona nije razriješila na prijedlog ministrice, ali i da joj je Istekao mandat od 90 dana. Samim tim ona nema ovlaštenje za potpise finansijskih transakcija iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

Treba napomenuti da je prilikom razrješenja bivšeg direktora Almina Handanagica, Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja usvojio Zaključak kojim je obavezao Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike USK da raspiše konkurs za redovnu proceduru imenovanja direktora Zavoda u roku od 15 dana. Ni na ovom polju ministrica nije ništa poduzela. Kakve se političke igre lome oko zdravstva u USK nije nam do kraja jasno, ali je jasno da se sve ovo krajnje negativno odražava na uposlenike u zdravstvu i građane Kantona koji već pet sedmica nemaju priliku koristiti zdravstvene usluge koje su primorani plaćati, kako kroz doprinose, tako kroz premiju.

Related posts